Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вече век Военната академия гради българщина

[post-views]
Параклисът „Св. Архангели“ функционира от 1906 до 1946 г. и е възстановен през 2001 г.
Параклисът „Св. Архангели“ функционира от 1906 до 1946 г. и е възстановен през 2001 г.

Ако армията е държавността, а това място произвежда бъдещето на армията, то в такъв случай тук се прави бъдещето на самата ни държава. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се обърна към присъстващите във Военната академия „Г. Ст. Раковски“ на честването на 100-годишнината от откриването на

първата учебна година

във военната ни Алма матер. Честването започна с молебен за здраве, отслужен от Браницкия епископ Григорий в академичния параклис „Св. Архангели“.
На 4 януари по стар стил (17 януари по нов – б. р.) 1915 г. първата група от офицери заема места в учебните зали. Това става с церемония в присъствието на цар Фердинанд, държавното и военното ръководство, ректора на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, изявени учени и общественици.
За мен е винаги трепетно, когато прекрачвам прага на тази академия, това място е особено, нашата армия няма конкуренция в изковаването в най-трудни времена на българщината, изтъкна в словото си проф. Танев. Няма друга инстанция, няма друга институция, по-близко до тази невероятна задача да задържа пламъка на българската национална идентичност, допълни той. Министърът сподели, че тогава, преди век, неговият дядо, чието име той носи, е бил от първите випускници на академията.
Когато влязох сега тук, се опитах да си припомня колко

достойни български офицери

които са направили така, че нашата армия да няма загубена битка, са минали през тази къща, какво е дала тя на Отечеството, заяви председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров. Радвам се, че БАН е помогнала при организирането и развиването на Военната академия, изтъкна той.
Още в годината на създаването си – 1912 г., ВА е готова да започне първата си учебна година, тъй като провежда своите първи конкурсни изпити, формира и преподавателски състав. Но съдбините на България решават друго и вместо да седнат на учебната банка, нейните преподаватели и бъдещи курсисти и слушатели

тръгват по бойните полета

на България, където трябва да защитят свободата и независимостта на своята родина, каза в словото си началникът на ВА „Г. Ст. Раковски“ контраадмирал Митко Петев. След като пожънват славата, с която окичват БА, след като изпиват горчивата чаша на Междусъюзническата война, отново, израснали духовно и възмъжали морално, приетите слушатели на ВА застават пред своя бъдещ духовен олтар, допълни той.

Рибената чорба и хлябът бяха осветени от свещениците
Рибената чорба и хлябът бяха осветени от свещениците

Контраадмирал Петев напомни, че при откриването на учебната година преди век цар Фердинанд нарича преподавателите от ВА „жреци на военния храм на познанието“. Отчитайки, че преподавателите и слушателите имат достатъчен боен опит, държавният глава изтъква: „Всички вие сте привикани тук да допълните бойната си опитност и теоретични познания,

да разширите вашия обзор

да се подготвите за длъжността, която ви очаква, в която е необходимо умственото и морално превъзходство“.
В чест на стогодишнината излезе от печат книгата „Първият випуск на Военната академия“, издание на Военноисторическата комисия. В края на тържеството всички присъстващи похапнаха превъзходна рибена чорба, с каквато са били нагостени и участниците в тържеството преди век.

Борис Дрангов: Папагалщина да няма

„Папагалщина да няма, работете целесъобразно, книжни и специални изрази заменяйте с общеупотребни, разяснявайте напълно заучаваните думи.“ Това е едно от публикуваните през 1905 г. в малка книжка правила на бележития теоретик и практик на военното изкуство полковник (тогава – майор – б. р.) Борис Дрангов.
С помагалото в джоба, именувано „Подборна програма за обучение на млади войници и редници“ българските воини печелят битките във войните на България от началото на ХХ век. Изданието е одобрено от Министерството на войната и започва да се прилага във войските, казва председателят на Военноисторическата комисия полковник о. р. доц. д-р Станчо Станчев.
„Свиквайте войника с опасности, ненадейности, учете го да побеждава. Развивайте самодеятелност, духовна смелост, хладнокръвие“, поучава войската Дрангов. С друго правило съветва по време на мир да не се учи онова, което е безполезно във война.
„Обучавайте постепенно, отивайки от просто към сложно, от леко към трудно и опасно. Учете нагледно! Никога не тълкувайте онова, що се вижда само от практика. Повтаряйте основните правила и действия, докато станат на войника навични“, навлиза в подробности той. Обучавайки, възпитавайте, сиреч вкоренявайки твърдо знание, запечатвайте в душата му (на боеца – б. р.) мисли и чувства, близки до сърцето на българина, гласи едно от основните правила. Постоянно будете и поддържайте заинтересованост към обучението, съветва Дрангов.
В емоционално обръщение „На оръжие!” в края на книгата си той отправя напътствия към подлежащите на мобилизация сред населението: „Бъди всякога готов да сграбчиш оръжието и приучи челядта си към това: тогава ще се разделиш по-леко и ще тръгнеш по-бързо”.

va_praznikЧетири раси воюват на живот и смърт

В момента воюват най-могъщите държави на света, борят се на живот и смърт четири раси, извадили на бойните полета десетки милиони бойци, въоръжени с всичко, което умът на човека е изковал и приспособил за борба със себеподобния. Това е част от лекцията на преподавателя майор Александър Ганчев при откриването на първата учебна година във Военната академия в началото на 1915 г. Тя е озаглавена „Военната академия и българският въоръжен народ“ и разглежда необходимостта от професионалната подготовка на офицерите. По това време в Европа бушува Първата световна война, в която България ще се включи през октомври същата година. В нея Ганчев ще е първоначално командир на 42-ри пехотен полк, а след това – началник на Военнополитическото отделение в Щаба на армията.
Но ще дойде ден, когато ще се тури край на туй страшно кръвопролитие, за да се започне отново, още на другия ден, мирната подготовка за бъдещата, може би далечна, но неизбежна война, прогнозира лекторът. И се оказва прав. След малко повече от две десетилетия избухва Втората световна война.
Дълбоко сме уверени, че за пълното тържество на нашето оръжие е необходимо, освен единство в сърцата, още и единство в мисълта, апелира още в лекцията си майор Ганчев.

Андрей Рангелов

фото Красимир Тодоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани