Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йенс Столтенберг: Българските воини са професионалисти

[post-views]

Българските военнослужещи се ползват с репутацията на отлични професионалисти. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на започналото вчера двудневно негово посещение у нас. Гостът разговаря с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов, с министрите на отбраната и на външните работи Николай Ненчев и Даниел Митов.
Ситуацията в района на Черно море и в Близкия Изток, както и готовността на съюзниците от НАТО за отговор на заплахите бяха акценти на първата визита на Столтенберг в София, след като оглави Алианса на 1 октомври 2014 г.
„Информирах генералния секретар, че тежката икономическа ситуация в страната през миналата година не позволи в бюджета за 2015 г. да бъдат отделени толкова средства за отбрана, колкото през 2014 г. Сумата е с около 30 млн. евро по-малка”, заяви пред журналисти Плевнелиев. Очаквам военният бюджет да бъде актуализиран през годината, за да можем да изпълним поетия ангажимент, допълни той. Президентът заяви, че 7-те приоритетни проекта за превъоръжаване, сред които многоцелевия изтребител и радарите, ще бъдат осъществени до 2020 г.
Много съм благодарен за приноса ви в Алианса, каза Столтенберг. „Виждаме нуждата от усилено присъствие на НАТО в България и в другите източни държави членки. Предприехме мерките за даване на увереност, което предполага повече въоръжени сили на място на ротационен принцип, които да участват в учения, и повече военноморски съдове”, заяви генералният секретар. Ще установим командно-контролни елементи поне в 6 източноевропейски наши съюзници – трите балтийски републики, Полша, Румъния и България. Става дума за контролно-команден елемент. Страната ни има възможността да специализира в областта на медицинските способности, киберсигурността, логистиката и разузнаването, заяви президентът Плевнелиев.

(БА)

фото Красимир Тодоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани