Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриха паметник на генерал Скобелев в Сливен

[post-views]

Военнослужещи и Военният духов оркестър на в. ф. 22220 участваха в ритуал за откриване на бюст-паметник на генерал Скобелев и честване на 137-годишнината от освобождението на Сливен. На двете събития присъстваха представителите от посолството на Русия – съветникът по културните въпроси Кирил Рънза и помощникът на военното аташе подполковник Максим Чередниченко. Бюст-паметникът на генерал Скобелев е изграден с финансовите средства на Община Сливен и спомоществователи.
Ритуалът-поклонение по повод годишнината от освобождението на града се състоя на площад „17 януари“. Военният строй беше приет от подполковник Данчо Николов, началник-щаб на в. ф. 22220. В словото си кметът на Сливен инж. Кольо Милев изрази уважението и преклонението пред подвига и паметта на героите, загинали по бойните полета.
Тук на 4 януари по стар стил (17 януари по нов – б. р.) 1878 г. в града влизат драгуните на майор Кардашевски и се установяват в Клуцохор. Командирът на влязлата в Сливен войска генерал Делингхаузен е посрещнат тържествено от благодарното население. Сред посрещачите е и поетът Добри Чинтулов, който, треперещ от вълнение, произнася приветствено слово.

Валерия Тодорова

фото автора

Най-ново

Единична публикация

Избрани