Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг очаква увеличаване на парите за отбрана

[post-views]

Президентът Росен Плевнелиев обеща на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг страната ни да изпълни ангажиментите към Алианса, поети на Срещата на върха в Уелс и да възстанови намалението от 60 млн. лева за отбрана чрез актуализация на бюджета през тази година.
Плевнелиев изтъкна, че е информирал генералния секретар за икономическата криза, в която се намира България в момента.
Заради фалита на една от големите банки, КТБ, последван от свиване на бюджета и свръхдефицит в края на годината, правителството не успя да отдели предвидените първоначално средства за отбрана. За съжаление сумата е с 30 млн. евро по-малко, поясни президентът.
Плевнелиев добави, че очаква военният бюджет да бъде актуализиран през годината, за да можем да изпълним поетия към НАТО ангажимент и да реализираме залегналите в Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020” проекти.
„България разчита на совите партньори за помощ в превъоръжаването и модернизацията на въоръжените сили. Този процес е приоритет и за правителството”, заяви Плевнелиев.
От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че инвестициите в сигурността са предпоставка за свободата и просперитета на една държава.
„Затова е важно всички съюзници да изпълняват своите ангажименти, поети на Срещата на върха в Уелс, а именно да се ограничи тенденцията бюджетите за отбрана да бъдат намалявани и да започне тяхното постепенно увеличаване”, обясни той.
В крайна сметка седемте проекта за модернизация на армията, заложени в програмата ”България в НАТО и в Европейската отбрана 2020” ще бъдат осъществени, а парите за отбрана ще достигнат до 2% от БВП. Става дума за придобиването на нов многоцелеви изтребител, съвременни бронирани машини за пехотата, нови радари, както и модерно въоръжение за фрегатите на ВМС.
Плевнелиев заяви, че тази среща изпраща послание към военното ръководство на България, че планираната модернизация ще бъде осъществена и финансирана, а до 2020 г. седемте проекта ще бъдат изпълнени. Ще се търси сътрудничеството на останалите натовски държави, ще се черпи от техния опит, за да може армията да придобие нови способности и да стане напълно съвместима със силите на Алианса.
„Проблемите на съвременната сигурност се променят почти непрекъснато, затова трябва да бъдем готови”, подчерта президентът.
Думите му бяха подкрепени и от Столтенберг, който подчерта че инвестирането в отбраната ще подкрепи не само силите на НАТО, но и ще гарантира безопасността на България.
Той подчерта, че Алиансът вижда нуждата от усилване на присъствието си в България и в другите източноевропейски държави. Затова се засилват и съвместните учения, които са част от подготовката за колективна отбрана, която е основната задача на Алианса.
„Ще продължим да развиваме Плана за готовност за действие, който подсигурява укрепването на силите за бързо реагиране, които наскоро НАТО създаде. Ще засилим присъствието си в шест от нашите източноевропейски държави съюзнички, това са прибалтийските републики, България, Румъния и Полша”, съобщи Столтенберг.
Той благодари за съществения принос на страната ни към мисиите на НАТО в Афганистан и Косово, а също и за участието ни в BLACKSEAFOR, както и за предоставянето на възможности за медицинска рехабилитация на ранени военни.
В заключение генералният секретар на НАТО заяви, че България е ключов съюзник в условията на новите предизвикателства пред сигурността на Алианса, тъй като е в близост до всички горещи точки – Ирак, Сирия, Северна Африка, и Руско-украинската криза.
Президентът от своя страна изтъкна, че обща цел е да се съхрани Алиансът като най-успешната и надеждна военнополитическа организация в света и като гарант за отстояването на мира, демократичните свободи и ценности.

Най-ново

Единична публикация

Избрани