Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Югоизточният фланг на Алианса има нужда от подсилване

[post-views]

Министрите на отбраната на България Николай Ненчев и на Румъния Мирча Душа се срещнаха днес във военното министерство. Целта на визитата беше да се координират позициите на двете страни преди предстоящата среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО през февруари в Брюксел.
Ненчев и Душа се съгласиха, че единният и прагматичен подход за сътрудничество между двете държави е единственият възможен. Те се обединиха около позицията, че югоизточният фланг на Алианса има нужда от подсилване и трябва да се търсят допълнителни финансови средства за постигането на тази цел.
По време на разговорите те обсъдиха изграждането на елементи от Системата за командване и контрол, която ще бъде разположена в България и Румъния като основна част от Плана за готовност на НАТО. Договорена беше и размяната на военнослужещи в двата елемента, както и споделянето на опит при структурирането и изграждането им.
Двамата министри дискутираха възможността за по-ефективно използване на полигоните на двете армии при провеждането на съвместни тренировки и учения със страни-членки и партньори на Алианса.

Най-ново

Единична публикация

Избрани