Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бунтовници, симпатизиращи на ИД, нападнаха хотел в Либия

[post-views]

Девет души бяха убити, след като бунтовническа групировка, свързана с ИД, атакува луксозен хотел в центъра на либийската столица Триполи. Петима от убитите са чужденци, като засега е потвърдена смъртта на американец и французин. Не се съобщава националността на останалите.
Атаката е започнала със бомбено нападение, след което група въоръжени мъже открили стрелба във фоайето на хотела.
Охранител твърди, че сред нападателите е имало и атентатори самоубийци. „Двама мъже с чанти, напълнени с експлозив, се приближиха. Единият от тях се самовзриви, а другият не успя”, допълва служителят на хотела. Един от двамата премиери на страната е бил в хотела по време на атаката, но не е пострадал, съобщиха властите.
Либия е на прага на нова гражданска война заради продължаващите сблъсъци между различните политически фракции, които воюват за надмощие от свалянето на режима на Муамар Кадафи. На практика бившата Джамахирия има две правителства.
Едното, базирано в източния град Тобрук, е признато от международната общност. Има и паралелно правителство в столицата Триполи.
Под егидата на ООН в Женева се водят преговори между представители и от двете страни в опит да се нормализира обстановката в страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани