Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК: Подобряване на работата на ВСС няма

[post-views]

Последният доклад на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка бе представен от вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. Най-критичната част на доклада е насочена към ВСС, в чиято работа няма никакъв напредък.
Кунева добави, че има положителна оценка за работата на прокуратурата, но това не би трябвало да звучи успокоително. Сигналът към магистратите е много ясен, законът да се прилага с вяра и строгост, иначе това не е магистратура и това не са магистрати, каза тя.
„Отбелязан е проблемът с неефективното изпълнение на съдебните решения и фактът, че подсъдимите успяват да избягат от правосъдието”, допълни още Кунева.
В доклада на ЕК е подчертано, че корупцията продължава да бъде сериозен проблем в България и критично е оценена липсата на превантивни действия срещу корупционните практики.
Въпреки това Кунева изтъкна, че не може тази тема и фактът, че очевидно не се справяме с корупцията за момента, да бъде печат за милиони достойни българи.
В доклада е посочено, че има празнота по отношение на институция, която да координира борбата с корупцията. Необходими са законодателни промени, очаква се те да се осъществят с изработването на нов Наказателен кодекс, обясни вицепремиерът.
Докладът определя и организираната престъпност като тежък проблем за България. Посочени са последните убийства и практиката съдебни свидетели да бъдат сплашвани, за да им се оказва натиск.

Най-ново

Единична публикация

Избрани