Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МО: Няма мобилизация и подготовка за война

[post-views]

По повод изказването на лидера на политическа партия „Атака“ Волен Сидеров, Министерството на отбраната заявява, че в България не тече мобилизация на войски, нито се подготвя война срещу която и да е държава. В твърденията на Сидеров няма нищо вярно.
Съгласно Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България и Наредба за военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време, приета от МС през 2012 г., на военен отчет подлежат всички български граждани, преминали военна подготовка.
Такива са бившите кадрови войници, сержантите и офицерите, граждани, отбили наборна служба и онези, които са изявили желание да придобият начална военна подготовка. Съгласно закона, те участват в окомплектоването на военновременни формирования.
Централното военно окръжие и неговите структури в страната извършват периодично актуализация на наличните списъци за окомплектоване и това е причината да са изпращани повиквателни заповеди до български граждани, които имат военна подготовка.
Проверката на списъците на ангажираните във военновременните формирования хора се налага заради отпадане по различни причини – болест, напускане на страната за дълъг период от време, гледане на дете до 3 г., навършване на пределна възраст за служба в запаса или промяна на постоянния им адрес и др.
В тези случаи структурите на Централно военно окръжие връчват повиквателни на други запасни, които отговарят на условията. Това е ежедневна дейност, която се организира и изпълнява в мирно време, съгласно изискванията на Закона за отбраната и Въоръжените сили.

Най-ново

Единична публикация

Избрани