Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството одобри програмата за саниране на панелките

[post-views]

Правителството прие Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Приемът на заявления от собственици, желаещи да санират панелните блокове, започва другата седмица. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след днешното заседание на кабинета. Тя посочи, че за изпълнението на програмата правителството осигурява 1 млрд. лв. под формата на банкова гаранция.
Парите ще се предоставят от Българската банка за развитие. Подобренията на панелките включват и подмяна на дограмата, топлоизолация на сградата и покрива, ремонт или подмяна на общи части и въвеждане на енергоспестяващо осветление.
Чрез санирането цената на имотите ще се увеличи, те ще станат по-уютни, ще има обновяване и подобряване на облика на сградите и от там целите жилищни квартали ще изглеждат по-приветливо, коментира Павлова.
По програмата могат да кандидатстват всички многофамилни жилищни сгради с над 36 апартамента и проектирани преди април 1999 г. За целта собствениците трябва да направят събрание и минимум 67% от тях да се съгласят на учредяване на Сдружение на собствениците.
За да се пристъпи към изпълнение на проекта, всички собственици на жилища в сградата трябва да са съгласни.
Най-важната полза цялостното обновяване на блоковете според Павлова, е икономията в разходите на домакинствата, особено през зимните месеци.
Освен социалния и финансовия ефект за отделните собственици, програмата ще има и сериозен икономически ефект за целия строителен бранш, особено за малките и средни фирми,тъй като тя осигурява и допълнителна заетост в бранша.
В отговор на множество обаждания и запитвания министър Павлова изтъкна, че програмата не включва ремонтиране, боядисване на апартамента, смяна на парното, мебелите или на асансьора.

Най-ново

Единична публикация

Избрани