Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията помага на граничарите

[post-views]

Военнослужещите, които ще подпомагат граничните полицаи при охраната на браздата с Турция, не могат да имат полицейски правомощия и няма да изпълняват функции по Закона за МВР. Това е записано в проект на съвместна инструкция между военното и вътрешното министерство.
Армията ще се включи само с логистична подкрепа. Според проекта за инструкция, съдействието включва транспортиране на хора, съхранение и превоз на материали, обслужване на техника, оказване помощ на служителите на МВР при работа с техниката и при ремонтирането й. Записано е и че МО ще се включи с „безвъзмездно предоставяне в управление на движими вещи“, което предполага автомобили, палатки, походни кухни. За всичко това ще бъде подписан съвместен план с точни цели, задачи, срокове и отговорности.
Министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи, че 180 военнослужещи ще помагат на колегите си от МВР. За участие на армията при охраната на проблемната граница с Турция се заговори преди Нова година, когато вътрешният министър Веселин Вучков излезе с предложение армията да се включи с въоръжени патрули на браздата. Срещу тази идея, поради несъвместимостта й с действащото законодателство, се обяви президентът Плевнелиев, а МО предложи пълна логистична подкрепа. Тя не включва строителни дейности по изграждането на допълнителните 82 км преградно съоръжение. За да се избегнат тромавите процедури на обществените поръчки, парламентът прие изменения в ЗОП за конкретния случай, които позволяват строителят да бъде избран без обществена поръчка.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани