Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без компромиси със сигурността, отсече МО

[post-views]

Няма да бъдат допуснати никакви компромиси със сигурността на воините, отсече МО във връзка с възникналия спор с германската фирма „Параплекс – Брюгеман“, за който в. „Българска армия“ подробно информира читателите си в бр.2/16 януари 2015 г. Това беше категорично заявено и на среща с фирмата.
Припомняме, че Министерството на отбраната е сключило рамково споразумение с обединение „Параплекс – Брюгеман“ за доставка на парашутни системи за Българската армия на 20 юни 2014 г. Според конкретен договор към него фирмата трябваше да достави 26 парашута с кръгъл купол и 6 парашута тип „летящо крило“ на стойност 277 416 евро с ДДС. Тези парашутни системи бяха доставени от изпълнителя по договора – „Брюгеман ГМБХ & Ко. КГ“ на 8 декември 2014 г. във военно формирование 32 990 в Пловдив. Парашутите не бяха приети от компетентната приемна комисия, поради отклонения от техническите спецификации. Оспорено бе спазването на изискванията за диаметъра на купола на десантната парашутна система с кръгъл купол, дължината на вървите на основния парашут и наличието на концентрични усилващи ленти.
От Министерството на отбраната е направено предложение да бъдат направени сравнителни изпитвания на оспорваните елементи на парашутната система в независима акредитирана лаборатория и в лабораторията на Института по отбрана. Резултатите от измерванията и изпитванията ще се предоставят на комисията по приемане на доставката, в която влизат представители на Силите за специални операции, които най-често използват тези парашутни системи в Българската армия.

(БА)

фото Красимир Тодоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани