Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брюксел подкрепя усилията, но иска резултати

[post-views]

Докладът на Европейската комисия в областта „Правосъдие и вътрешни работи“ изразява подкрепата на Брюксел за усилията да реформираме съдебната си система, но показва, че в традиционно слаби области като борбата срещу корупцията и организираната престъпност е нужно да се работи още много. Няма крайни резултати, които да доказват решително противодействие на тези престъпления. Не са налице присъди за корупция по върховете на институциите въпреки разследванията. Докладът е взел предвид и проблемите със случайното разпределението на делата, назначенията в съдебната система, както и нарасналото напрежение в нея. Оценява се приетата с почти пълно парламентарно мнозинство правителствена стратегия за съдебна реформа.
Вицепремиерът Меглена Кунева определи доклада като кредит на доверие за кабинета и оценка за извършеното от него. Ново специално звено за борба с корупцията няма да бъде създавано, но ще се оптимизират действията на сега съществуващите. От прокуратурата заявиха, че ще внесат предложения за промени в НК, насочени директно срещу корупционните престъпления.
Първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс коментира, че политическите неясноти и други предизвикателства са направили трудна задачата за реформи. Положителен знак е, че в много области проблемите са отчетени и са очертани решенията. Напредъкът през изминалата година е бавен, сочи докладът. Трябва да се окаже подкрепа на усилията за реформи за постигането на реална промяна, посочват от ЕК.
Според Комисията процесът на мониторинг и конструктивният ангажимент на Брюксел продължават да оказват ценна подкрепа на България. Тази оценка се споделя и от гражданите на България. Следващият официален доклад ще бъде след година.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани