Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българските общини са във фактически фалит

[post-views]

Необходим е набор от закони специално за местното самоуправление. Около това се обединиха депутатите на първата среща с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България, с кметове и представители на изпълнителната власт. „Постоянен форум по проблемите на местното самоуправление“ е формат, който ще среща позициите им по темата за състоянието на 264-те общини.
Българските общини са във фактически фалит и изходът от него е животоспасяващ за всички. „Ние всички сме общините“, заявиха присъстващите кметове. Великото народно събрание създаде Конституцията и Закона за местното самоуправление, които освен разделението на властите, предполагаха и равен достъп на общините до ресурси. Но 25 г. по-късно проблемите на общините са в периферията на политическия дебат. А те осигуряват 80 на сто от публичните услуги срещу 15% от ресурсите на държавата. От 100 лв. данъци в общините остават 4 лв. В ЕС практиката е да остава една четвърт. Как да мотивираш хората, като нямаш инструмент за това, задаваха въпросите си от НСОРБ.
Децентрализацията като решение на проблемите на местното самоуправление предлагат от сдружението. В страната съществува София и провинцията, обясниха кметовете ножицата, която все повече се отваря между 4-5 големи града в страната и останалите общини. Централизирано е разпределението и на средствата от еврофондовете, което допълнително ощетява „малките“.
Абсурдно е местната власт да има високото доверие в рейтингите от 30%, кметовете да са мажоритарно избирани, но за всяко решение да питат чиновника. Двайсет процента от данъците на физическите лица в района на общините да остават в бюджета им, предложиха промяната от Сдружението.

Росица Цонева

Най-ново

Единична публикация

Избрани