Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Законодателни мерки ще регулират работата на ЕРП-тата

[post-views]

Високите сметки за ток, които предизвикаха поредната вълна на гражданско недоволство провокираха БСП „Лява България” да направи редица законодателни предложения, които да попречат на възникването на подобни ситуации. Част от мерките, които предлага левицата, включват изискването ЕРП-тата да информират потребителите си, ако сметката им за ток надвишава с 50% сумата, която са плащали за предишен период.
Ако потребител установи, че изразходената от него електроенергия се е увеличила значително, да има право да обжалва сметката. Освен това тя да не е задължителна за плащане до разглеждане на жалбата.
БСП поискаха още да се забрани спирането на тока в почивни дни и на празници. ЕРП-тата бяха обвинени и за това, че не дават предварителна информация на клиентите си какви точно са техните задължения и хората научават това на гишетата.
Депутатът от БСП и бивш министър на енергетиката Драгомир Стойнев обвини дружествата, че са излъгали енергийната комисия, народните представители и всички потребители на ток.
„Надявам се политическите сили да се обединят около промените, за да бъдат дисциплинирани ЕРП-тата и да уважават българските институции и граждани”, добави Стойнев.
От ГЕРБ определиха част от мерките като по-разумни от предишните предложения на БСП и обещаха, че ще ги разгледат внимателно между първо и второ четене на Закона за енергетиката.
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че приетите поправки ще станат факт следващия месец. С тях работата на трите ЕРП-та ще се регулира. Според него те ще помогнат и за запълване на дефицита в Националната електрическа компания.

Най-ново

Единична публикация

Избрани