Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентите настояват за реформи

[post-views]

По покана на държавния глава, на „Дондуков“ 2 за трети път се събраха президентите на България Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев. Началото на инициативата Съвет на президентите беше поставена на 22 януари 2013 г.
Държавниците изразиха надежда 2015 г. да бъде годината, в която обществото да се убеди, че политиците залагат на национално отговорен подход. Според тях демократичната зрелост изисква да разбираме и уважаваме различията, да защитаваме позициите си с аргументи, а не с обиди и квалификации, да има чуваемост за разумните и работещи идеи.
Безпринципното политическо противопоставяне и теснопартийните битки в последните години доведоха до намаляване на авторитета и доверието в институциите. Установяването на нов тон на общуване сред българските политици, какъвто забелязваме в последните месеци, е от изключителна важност за постигането на вътрешнополитическа стабилност, от която днес България се нуждае. Около тази позиция се обединиха президентите на България. През 2015 г., според Желев, Стоянов, Първанов и Плевнелиев има предпоставки за осъществяване на важни реформи в здравеопазването, енергетиката, пенсионната, съдебната система и образованието, в сектор „Сигурност“ и др.
Четиримата президенти са убедени, че националните приоритети трябва да останат извън ежедневното политическо противопоставяне, като се работи последователно по тях, независимо кой е на власт. Преминаваме през трудни времена на комбинация от външни и вътрешни кризи, в региона има конфликтни зони, затова е от важно значение да се работи за стабилност, сигурност и предвидимост.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани