Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сметната палата: Къде са парите за бежанците?

[post-views]

България не е положила достатъчно усилия и ресурси за интеграцията на бежанците, сочи одит на Сметната палата за 2011-2013 г. Констатирани са слабо законодателство, недостатъчно отделени средства, без да се отчита засилването на потока към България, проблеми с настаняването, обучението, включването на пазара на труда.
Според одитния орган, размерът на финансовата помощ за наемане на жилище и режийни разноски не е актуализиран и това прави Националната програма непривлекателна и не мотивира бежанците за участие в нея. Част от предвидените финансови помощи за бежанците не са изплащани или са предоставяни със закъснение и в занижен размер. Финансово са подпомагани новопризнатите бежанци единствено в София. От общо планираните средства за бежанците за целия тригодишен период в размер на 900 хил. лв. са изплатени 329 хил. лв., или едва 37 на сто. Не е ясно къде са останалите средства.
Липсва методика за приемане и записване на деца-бежанци в училище, не са описани трудностите при интеграцията им там и така не са създадени условия за предприемане на мерки за тяхното преодоляване. Не e направен и анализ на националното законодателство и предложения за изменения и допълнения в него, които са крайно необходими във връзка със засиления миграционен натиск през последните две години. През 2013 г. тогавашният шеф на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков беше заменен от Николай Чирпанлиев. В края на миналата година Казаков беше върнат на поста от премиера Бойко Борисов.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани