Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Решителност и чест“ стана девиз на 2-ра бригада

[post-views]
Бригаден генерал Димитър Илиев
Бригаден генерал Димитър Илиев

През учебната 2014 г. личният състав на бригадата положи много усилия за повишаване на бойната готовност, бойната подготовка и вътрешната и караулна служба за привеждане на войсковия живот в съответствие с изискванията на регламентиращите документи във Въоръжените сили на Република България. Подготовката на батальонна бойна група от състава на бригадата, както и на контингентите за участие в операции зад граница продължава да се провежда с прилагане на нови методи и форми на обучение, които са резултат от придобития професионален опит на личния състав, участвал в операции по поддържане на мира. Това бяха встъпителните думи от експозето на анализа във Военен клуб – Стара Загора, на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията на 2-ра Тунджанска механизирана бригада за 2014 г., казани от нейния командир бригаден генерал Димитър Илиев.
Припомнени бяха някои факти, като участието на 295 военнослужещи от състава на 16-а рота в мисията на летище Кандахар в Афганистан, шестмесечното дежурство в междинния регионален резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА” и носенето на

бойно дежурство

в Многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC”. Бригаден генерал Илиев направи основния извод, че през 2014 г. формированията от 2-ра механизирана бригада активно са участвали и успешно са изпълнили поставените им задачи по трите мисии на Въоръжените сили.
snaiper_kamuflajКакви по-важни задачи очакват формированието през 2015 г.? Предстоят четири сертификации. 6-ата батальонна бойна група на основата на 42-ри механизиран батальон ще бъде сертифицирана по стандартите на НАТО през юни, а модулът за активна отбрана на летище от състава на 29-и механизиран батальон – през октомври. Друга сертификация е на леката пехотна рота „АЛТЕЯ” от 38-и механизиран батальон към Силите на Европейския съюз, застъпваща в шестмесечно бойно дежурство от пункта за постоянна дислокация от 1 септември. Предстои подготовката за сертификация на механизирана рота „ХЕЛБРОК” от 31-ви механизиран батальон. Тя ще бъде в шестмесечно бойно дежурство от 1 януари 2016 г.
Важни задачи са ротационната подготовка в тренировъчните центрове на въоръжените сили на САЩ в Германия и трите съвместни

многонационални учения

на полигон „Ново село” през април и май. През годината бригадата продължава дейностите по подготовката и поддръжката на вече сертифицираните 2-ра и 5-а батальонни бойни групи със способности за планиране и провеждане на самостоятелни експедиционни операции.
За поддържане и усъвършенстване на способностите за участие в операции в подготовката са включени задължителните тактически учения и тактическите учения с бойни стрелби. Планирани са също девет полеви лагера и две командно-щабни учения. Основно направление в дейността на бригадата продължава да бъде и усъвършенстването на способностите и поддържането на постоянна готовност за оказване на помощ на населението за овладяване и преодоляване на последствията при бедствия.

voenen_rpgИзводите за 2014 г.

• Основните задачи по поддържането на бойната готовност, бойната подготовка, носенето на войсковата служба и укрепването на дисциплината са изпълнени.
• Провеждането на различни курсове и сборове допринесе за повишаване на тактическите умения, полевата натренираност и индивидуалната подготовка на личния състав от формированията.
• Участието на военнослужещи в курсове по противодействие на импровизирани взривни устройства, извикване на огъня от артилерията и авиацията, управлението на бронирана машина „Хамър” от шофьорите и действия на екипажите при преобърната машина допринесоха за повишаване на теоретичната и практическа подготовка на участниците.
• Повишиха се уменията на всички военнослужещи по оказване на първа медицинска помощ и евакуация на ранен с хеликоптер.
• Повишиха се теоретичната и практическата подготовка на формированията от ниво отделение, взвод и рота при провеждане на операции по поддържане на мира, свързани с изпълнението на задачи по охрана на база, кордон, претърсване, патрулиране, прочистване и действие при различни ситуации с противникови сили.
• Предвид постигнатите добри резултати след проведените интензивни курсове по английски език под ръководството на езиковите инструктори, обучени в САЩ, се създадоха подходящи условия за продължаване на обучението по английски.

След завършване на анализа на резултатите от подготовката, войсковия ред и дисциплината през учебната 2014 г. беше обсъден и приет девиз на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Това бе направено за възстановяването на традициите на Българската армия и повдигане на бойния дух на военнослужещите. След анализиране на предложенията от военните формирования от състава на бригадата беше приет девизът „Решителност и чест”.
Решителност – символизира постоянната действителност и твърдост при решаването на всички задачи. Включва желанието на военнослужещите постоянно да бъдат инициативни и активни при постигане на високите цели, които си поставят. Тя позволява те да бъдат страната, която формира условията при изпълнение на всички задачи, да задават събитията, а не да вървят след тях, да бъдат течението, а не тези, които се носят по него.
Чест – воинската чест символизира съвкупността от воински добродетели, ценности и традиции. Изисква никога воините да не се връщат посрамени при изпълнение на бойни задачи. От честта произтича самоуважението и гордостта от труда, тя е синоним на достойнство.

майор Стоян Даракчиев
Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани