Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал Ненов остава завинаги в строя

[post-views]

neyko_NenovЕдва на 53 години зам.-началникът на отбраната ген.-майор Нейко Ненов почина след тежко боледуване. Целият му живот бе посветен и отдаден на Българската армия. Отиде си от бойния строй, без да премине в запаса.
Роден на 18 ноември 1961 г. в ямболското с. Трънково, първите си офицерски пагони ген.-майор Ненов получава през 1985 г. след завършване на ВНВУ „Васил Левски”. За 29 години изминава бойния офицерски път от лейтенант и взводен командир до генерал-майор – заместник-началник на отбраната. Професионалната му кариера преминава през командир на мотострелкови батальон и полк, началник-щаб на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, командир на 2-ра Тунджанска лекопехотна бригада в Стара Загора до командир на бригада Югоизточна Европа в Констанца, Румъния, командир на многонационална бригада в Кабул, Афганистан под командването на ISAF, с мандата на длъжността командир на бригада Югоизточна Европа, началник на Щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформациите в Бидгошч, Полша, зам.-командир на Сухопътните войски и техен командир от 2012 до 2014 г., когато бе назначен за заместник-началник на отбраната.
Носител е на много български военни награди. Получава и международно признание, награден със „Златен ешелон“, връчен от министъра на отбраната на Франция, „Златен медал на Въоръжените сили на Полша“, връчен от министъра на отбраната на Полша, и отличия от други държави.
През целия си житейски път генерал Ненов не напусна командирския си пост. Дори след смъртта той остава завинаги в бойния строй.
Поклон пред паметта му!

Поклонението е днес от 11 до 13 ч. в Централния военен клуб. Погребението ще бъде от 14 ч. в Православен гробищен парк „Св. Архангел Михаил“ в кв. Бояна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани