Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командният център на НАТО у нас ще подпомага ученията

[post-views]

Команден център на НАТО на територията на град Шабла и Област Добрич никога не е стоял на вниманието на Министерството на отбраната, заяви военният министър Николай Ненчев по време на парламентарния контрол. Той уточни, че една от договореностите, постигнати на срещата на върха в Уелс миналата година, е да бъде създадена структура на НАТО за командване и управление, която да подпомага изпълнението на мерките за гарантиране на сигурността на страните от Алианса.
„Основното предназначение на структурата е да подпомага планирането и провеждането на многонационални тренировки и учения на НАТО, както и осигуряването на приемането и установяването на други военни формирования от Алианса”, обясни Ненчев.
Подобна структура за командване и управление ще бъде разположена в град София, като 50% от личния състав ще бъдат военнослужещи от страните членки на НАТО.
Закупуването на нов многоцелеви изтребител ще залегне в Националната програма за отбранителна политика до 2020 г., която ще бъде готова до месец март. През тази година Министерството на отбраната не предвижда промени в условията за пенсиониране на военнослужещите, коментира министър Ненчев.
Бюджетите на НАТО, в които страната ни внася средства са три граждански, военен и програма на НАТО за инвестиции в сигурността. Министерството на отбраната плаща само вноската за военния бюджет – от 2004 г. насам са внесени над 89 млн. лв.
Програмата за инвестиции на НАТО се използва за придобиване на способности и ресурси, които са извън възможностите ни и са част от колективната отбрана, поясни Ненчев.
По време на парламентарния контрол военният министър потвърди позицията си, че досиетата на военното разузнаване трябва да се предадат в оригиналния си вид на Комисията по досиетата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани