Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почина първият демократично избран президент д-р Желю Желев

[post-views]

Почина първият демократично избран президент на България Желю Желев. На 3 март д-р Желев трябваше да навърши 80 години. Само преди три дни той участва в Съвета на президентите заедно с Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Георги Първанов. Желю Желев беше президент на България от 1990 до 1997 г. Той е роден през 1935 г. в с. Веселиново, Шуменско.
Завършва философия в СУ „Климент Охридски” . От 1961 г. до 1964 г. е редовен аспирант във философския факултет на университета. Член е на БКП, но е изключен като антимарксист през 1965 г. По политически и идеологически причини остава без работа до 1972 г.
През 1982 г. Желев пише книгата „Фашизмът”, която само три седмици след издаването, е забранена и нейните копия са изтеглени от библиотеките и книжарниците. Причината е, че в текста той свързва комунистическата власт с фашистката администрация в България по време на Втората световна война.
Д-р Желю Желев е основен инициатор и съосновател на дисидентския Клуба за гласност и преустройство. След 1989 г. е един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС) и пръв председател на неговия координационен съвет.
На 1 август 1990 г. д-р Желев е избран от ВНС за председател – президент на страната. През януари 1992 г. д-р Желю Желев става първият президент на България, избран демократично след свободни избори. Заема този пост до 1997 г.
Носител е на най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ – I степен, както и на множество академични и държавни награди. Заедно с това д-р Желев е удостоен с най-високите държавни отличия на Франция, Испания, Португалия и Венецуела. Той е почетен член е на Ротaри клуб – Ню Йорк.

Най-ново

Единична публикация

Избрани