Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ търсят база за танкове в Източна Европа

[post-views]

България, Полша, Румъния, Естония, Литва и Латвия са страните, в които командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа ще изпрати екипи за проучване на възможността за съхранение (складиране) на танкове и друга военна техника. Това заявява командващият на тези войски ген.-лейтенант Бен Ходжис пред американското специализирано военно издание „Старс енд страйпс”. Намерението е част от по-широкото усилие за укрепване на военното присъствие на САЩ в региона, което е предизвикано от намесата на Русия в Украйна.
Генералът казва, че проучването ще бъде извършено в следващите няколко седмици и от неговите резултати ще зависи какво количество въоръжение да бъде разположено – може да е за рота или за цял батальон.
След приключване на проучването формално предложение ще бъде изпратено до главнокомандващия ВС на САЩ в Европа генерал Филип Брийдлав, което ще се случи през февруари 2015.
Целта на генерал-лейтенант Бен Ходжис е да разположи до края на 2015 г. в източноевропейски страни-членки на НАТО тежкото въоръжение на една бригада (три механизирани батальона, разузнавателна ескадрила, артилерия, инженерни подразделения и др.) – тоест около 220 танкове и бронирани машини. Чат от тази тежка техника сега временно е в Германия, докато се намерят постоянни бази в Източна Европа.
Междувременно помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви в реч пред института „Брукингс”, че НАТО планира да разположи командни пунктове и сили за бързо реагиране в шест европейски държави „по фронтовата линия с Русия”. Тя добавя, че тези страни ще формират „фронтовата линия на свободата”. Нюланд не посочва имената им, но се предполага, че става дума за същите шест държави, визирани и от ген. Ходжис.
Нюланд посочва, че обединените сили на НАТО в момента действат по море, суша и във въздушното пространство на Полша, Румъния и България, а Пактът иска решително да засили отбраната на източните си граници. „Необходимо е създаването на командни и контролни центрове в шест фронтови държави. НАТО е отбранителен съюз, целта ни е да сдържаме агресията. Но ако тази тактика не успее, трябва да сме подготвени” – уточнява Нюланд.

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани