Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията има готовност да помага на бедстващото население

[post-views]

Министърът на отбраната Николай Ненчев посети най-засегнатите от наводнения места в страната. Той увери кметовете на населени места в община Хасково, че ще се поддържа връзка с тях и при нужда на населението ще бъде оказана помощ с всичко необходимо.
Хасковското село Родопи е напълно откъснато от света от неделя сутринта, след като водата отнесе пътя до него. Затова жителите му не могат да се снабдяват с хляб. Министър Ненчев съобщи, че има възможност да бъде изпратена високопроходима техника, за да бъдат снабдени жителите на населеното място с продукти от първа необходимост. В другото хасковско село – Любеново пътят също е пропаднал, но там снабдяването с храна е организирано от местните власти.
Притеснение за селата Стойково и Любеново обаче представлява складът за пестициди, който е много близо до водоема за питейна вода.
Военният министър посети и пострадалото ямболско село Попово. Армията ще окаже помощ и там, защото след обилните валежи водата е заляла цял квартал. Заради усложнената ситуация, в неделя министър Николай Ненчев посети и областите Смолян и Кърджали.
Вицеадмирал Румен Николов още веднъж потвърди заявката на министър Ненчев, че Българската армия е готова да помогне, където е необходимо.
„Войниците от 101-ви Алпийски батальон бяха на разположение за изграждането на дигите по бреговете на реките, които минават през град Смолян”, даде пример той.
След пороите и ураганните ветрове, които взеха пет жертви, още няколко общини в Южна и Източна България продължиха да са в бедствено положение и днес. Червен код беше обявен за реките Мочурица и Тунджа. Поне осем населени места останаха без ток.
От Агенция пътна инфраструктура съобщиха, че щетите по пътищата, нанесени от бурята възлизат на над 10 млн. лв. На места в страната още днес кризисната ситуация беше овладяна, но опасността от повишаване на речните нива не е преминала.

Най-ново

Единична публикация

Избрани