Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция поиска време за ново споразумение с кредиторите

[post-views]

Гръцкото правителство поиска време, за да изготви приемливи предложения, с които да предоговори условията за спасителната програма с международните кредитори. През това време страната отказва да получава повече траншове от спасителния заем. Това стана ясно след срещата на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис с френския му колега Мишел Сапен в Париж.
Френската столица е първата спирка от дипломатическа офанзива на новите леви лидери в Гърция, с която целят да получат подкрепа за отменянето на наложените на страната рестриктивните мерки. Френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че е готов да помогне на Гърция да си оправи финансите, но добави, че европейските ценности отричат подкрепата на страна, която няма честна данъчна система.
„Трябва да се борим срещу данъчните измами. Водим война едновременно в Европа и на международно ниво в рамките на Г 20. Очевидно е, че Гърция също трябва да направи същото”, заяви Сапен.
Той обяви, че Франция е готова да играе посредническа роля между Гърция и кредиторите, но отхвърли всякаква възможност за отписването на външния дълг на страната.
Отписването на част от дълга беше сред крайъгълните камъни в предизборните обещания на премиера Алексис Цирпас и неговата крайно лява формация СИРИЗА.
Следващата спирка на гръцкия финансов министър е Лондон, където ще разговоря с британския си колега Джордж Осборн, след което ще замине за Рим.

Най-ново

Единична публикация

Избрани