Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отнемането на лицензите на ЕРП-тата е спряно заради пропуски в закона за енергетиката

[post-views]

Процедурата по отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества е започната миналата година, и към момента е спряна, поради пропуски в Закона за енергетиката. Това стана ясно след изслушване на членове на ДКЕВР в наблюдаващата комисия в НС. Милена Миланова посочи, че НЕК е подала жалби в ДКЕВР във връзка с трите ЕРП-та и комисията е предприела наказателна процедура. Тя посочи, че са били издадени 3 наказателни постановления по едно на всяко от дружествата, като всяко едно от тях е обжалвало постановленията. „За ЕВН и „Енерго-про“ тези постановления са потвърдени на първа инстанция“.
„ДКЕВР е отправила предупреждение към дружествата да преустановят противозаконните си действия, поставен е и срок за отстраняване на вредните последствия за потребителите. Но нито едно от предписанията не е спазено”, добави членът на регулатора Милена Миланова.
От ДКЕВР са изготвили проект за промяна на Закона за енергетиката, за да се преодолеят пропуските в процедурата за отнемане на лиценз и тя да заработи.
Депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия Валентин Николов заяви, че ДКЕВР има достатъчно правомощия да накаже електроразпределителните дружества, ако качеството на услугата им е влошено.
От ДЕКВР се оправдаха, че непрекъснато правят проверки на място за спирания на тока и лошо обслужване.
Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира, че в актуалния си състав комисията не отговаря на обществените очаквания, защото не изпълнява законовите си задължения.
„В момента ДКЕВР не е орган, който извършва регулативна дейност”, заяви той.

Най-ново

Единична публикация

Избрани