Информационен център на Министерство на oтбраната

450 състезатели от 44 държави ще участват на Европейската купа по джудо в София

Янислав Герчев започва срещу панамериканския шампон на олимпийския турнир по джудо, тежък жребий за Ивелина Илиева

Около 450 състезатели от 44 държави ще участват на европейската купа по джудо за мъже и жени, която ще се проведе от 6-и до 8-и февруари в “Арена Армеец” в София. Това е 44-о издание на турнира, който в миналото се наричаше “Освобождение”. Сред участниците ще има състезатели от Япония, Република Корея, Русия, Франция, Германия, Грузия, Украйна, САЩ, Австралия, Египет и други. Турнирът е олимпийска квалификация и носи точки за игрите в Рио де Жанейро’2016.
В София ще пристигнат 11 членове на европейската федерация по джудо и двама от световната централа. Генералният секретар на БФДжудо Асен Коруджиев благодари на министъра на спорта Красен Кралев за помощта в организирането на състезанието. Европейската купа е с бюджет около 140-150 хиляди лева. България като домакин ще участва с отбор от 20 състезатели.
Най-големи надежди за медал се възлагат на трикратната европейска шампионка за девойки Борислава Дамянова (категория 48 кг.), която миналата година в София спечели сребърно отличие. Ивелина Илиева (57 кг.), Янислав Герчев (60 кг.) и Ивайло Иванов (90 кг.) също имат шансове да вземат медал. В тима са още Галя Иванова (52 кг.), Магдалена Върбанова (52 кг.), Гариела Гигова (70 кг.), Мария Оряшкова (78 кг.), Борислав Янаков (60 кг.), Денислас Иванов (60 кг.), Балентин Алипиев (60 кг.), Петър Дамянов (66 кг.), Християн Христозов (66 кг.), Пламен Гюров (66 кг.), Павлин Спасов (66 кг.), Виден Василев (73 кг.), Денислав Златанова (81 кг.), Алекс Василев (90 кг.), Мартин Маринков (над 100 кг.) и Мирослав Дебърлиев (над 100 кг.).
Асен Коруджиев съобщи също, че “има индикации”, че Георги Георгиев иска да се откаже от поста старши треньор на националния отбор по джудо, но в момента той все още изпълнява тази функция. Състезанието е в събота и неделя. Елиминациите и в двата дни започват в 10.00 часа, а финалите са от 16.00 часа.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top