Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК не е изпращала писмо, свързано със сегашната пенсионна реформа

[post-views]

Няма писмо от Европейската комисия, което да ни заплашва с наказателна процедура заради пенсионната реформа. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин след заседанието на правителството. Калфин допълни, че комисията е изпратила писмо, което е качено на сайта на социалното ведомство.
В него се пита дали биометричните таблици за продължителността на живота и изплащането на пенсиите за мъже и жени са еднакви. То е получено в началото на 2014 г. и няма нищо общо с предлаганите сега промени, допълни вицепремиерът. Калфин обясни, че поради по-голямата продължителност на живота на жените биометричните таблици предполагат по-дълго изплащане на пенсии при натрупани суми в капиталов фонд, което е предпоставка за по-малка месечна пенсия.
„Ако е така, комисията би го сметнала за дискриминация и то е дискриминация – жената да получава по-малко от мъжа, защото животът й е по-дълъг”, заяви социалният министър. По повод искрите, които прехвърчат между държавата и частните пенсионни фондове, Калфин изтъкна, че професионалните схеми засега не се обсъждат. Водят се дискусии за универсалните пенсионни фондове.
Професионалните ще бъдат обсъждани другия вторник. По този повод Калфин каза, че за разлика от универсалните, професионалните вече е трябвало да започнат да изплащат пенсии. Вината за забавянето не е само на фондовете, защото някъде има по-малко внесени пенсионни вноски, а и законодателството не е променяно.
Според социалният министър, ако професионалните схеми започнат да се прилагат днес така, както са замислени, много хора ще получат по-ниски пенсии, отколкото им се полага, докато влязат в системата на НОИ. Това не е нов проблем, коментира вицепремиерът .

Най-ново

Единична публикация

Избрани