Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Николай Ненчев заминава за Брюксел, за участие в срещата на военните министри от НАТО. На форума в четвъртък ще се обсъжда създаването на обособени командно-контролни центрове в шест държави – България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония.
Създаването на центъра у нас бе коментирано по време на визитата в София на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.
Центърът в София ще е ключов за новата отбранителната стратегия НАТО, коментираха високопоставени източници от военния съюз, цитирани от БТА.
Новият подход на Алианса е свързан с нарастващото напрежение от изток и от юг. Военните министри ще дискутират в Брюксел тези предизвикателства и тяхното влияние върху НАТО-вската програма за защита и отбрана.
Командните пунктове ще заработят през 2016 г., когато се очаква и силите за бързо реагиране, които ще са около 5000 души, вече да бъдат готови за действие.
Целта е за срок до два дни силите за бързо реагиране да могат да се разгърнат в дадена страна или район от НАТО, който е бил заплашен или нападнат. Командните и контролните центрове в Източна Европа ще събират и обработват данни и ще ги предават на координационния център в Шчечин (Полша).

Най-ново

Единична публикация

Избрани