Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията на ниво срещу бедствията

[post-views]
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
На място пристигна министърът на отбраната Николай Ненчев

40 военнослужещи от 101-ви алпийски батальон участваха в ликвидиране на последствията при наводнение в град Смолян. На място пристигнаха министърът на отбраната Николай Ненчев и вицепремиерът Томислав Дончев. Областният управител Недялко Славов похвали военнослужещите пред министър Нейчев. Те изградиха защитна стена от чували с пясък, с които укрепиха брега на реката.
Впоследствие министърът на отбраната се отправи към Кърджали, където имаше опасност от преливане на микроязовири. Николай Ненчев посети засегнатите от наводнения села в Община Хасково – Стойково, Любеново и Родопи.
Втора механизирана бригада в Хасково предостави водоноски на ВиК, с които бе осигурена питейна вода на населението в региона, засегнато от наводнението. Водоноските ще се ползват до решаване на проблема с водоподаването, вследствие спирането на помпена станция „Момково.
Сухопътни войски също се включиха в операцията. 23-ма военнослужещи от военно формирование 52590 – Ямбол. Военнослужещи оказаха помощ на жителите на с. Попово, община Болярово.
Вследствие на обилните дъждове и силния вятър БЧК вече започна предоставянето на материали от първа необходимост на пострадалите. В Добрич бяха евакуирани 200 души от с. Долина и с. Одринци, предоставени бяха легла, чаршафи, одеяла, възглавници и вода. Във Варна на пострадалите в с. Бозвелийско, общ. Провадия, бяха предоставени 50 комплекта чаршафи и одеяла, а на около 500 евакуирани от община Аврен – сандвичи, вода и завивки. В Бургас и Шумен на пострадалите семейства бяха раздадена вода, дрехи и матраци.
Благотворителната кампания на БЧК за набиране на средства за пострадали от наводненията продължава. Дарения можете да направите на банковата сметка, обявена на интернет страницата на БЧК, или чрез SMS на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани