Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Внасят пакет от закони за сигурността

[post-views]

Пакет от четири законопроекта, свързани със сигурността, отново влиза в парламента. На ГЕРБ не стигнаха буквално дни, за да бъдат приети на второ четене в 41-вото Народно събрание рамковият закон за националната сигурност, както и законите за Служба „Военна информация”, за Национална служба за охрана и за цивилното разузнаване.
Най-голяма подкрепа в Комисията по външна политика и отбрана събра законът за военното разузнаване, който беше готов от средата на 2011 г. Но принципът тогава и на експертите, и на депутатите беше законопроектите да бъдат приети в пакет.
Най-големи въпросителни имаше към рамковия закон, напомня народният представител от Комисията по отбрана Владимир Тошев. Обсъждаше се дали „шапката“ на отделните служби в сигурността (Държавна агенция „Разузнаване“, ДАР – б. р.) да има управленски функции, дали да е само анализ и възлагане на задачи. Имаше идея да има и отделен министър, отговарящ за службите. Имаше силни брожения срещу правомощията, записани в закона за НСО. Депутатът Димитър Лазаров заяви, че принципна разлика между законопроектите тогава и сега няма, но тепърва предстои обсъждането им в ресорните комисии. Това ще стане след приемането на промените в закона за МВР, потвърди народният представител Атанас Атанасов.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани