Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ обсъжда с Украйна варианти за предоставяне на военна помощ

[post-views]

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в украинската столица Киев, с желанието Вашингтон да увеличи помощта за борбата на украинското правителство срещу проруските сепаратисти.
Визита идва ден, след като администрацията на американския президент Барак Обама обяви, че обмисля да предостави военна помощ на Украйна.
Русия, обвинявана от Запада, че въоръжава и финансира сепаратистите, предупреди, че предоставянето на военна помощ на Украйна ще има тежки последствия за руско-американските отношения.
До този момент американската помощ за украинската армия се изразяваше в очила за нощно виждане, радари и военни джипове.
Същото време интензивните боеве в Източна Украйна продължават с пълна сила, след като бунтовниците подновиха офанзивата си срещу правителствените сили в края на миналия месец.
Командването на сепаратистите твърди, че е превзело ключов град от украинската армия.
В същото време от региона идват нови съобщения за цивилни жертви, след като снаряд порази болница в град Донецк.
На фона на ескалиращата ситуация Германия и Франция обявиха ще направят нов дипломатически опит да намерят политическо решение на конфликта. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще посетят украинската и руската столици в търсене на изход от влошаващата се криза.

Най-ново

Единична публикация

Избрани