Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не искаме война с Русия, искаме евтин газ

[post-views]

По никакъв начин България не бива да бъде въвличана в конфликт, заяви пред депутатите в парламента премиерът Бойко Борисов. Темата за военни действия е неприемлива за народа, допълни той в рамките на блицконтрола.
Премиерът отговори на въпрос на Янаки Стоилов, дали е давано съгласие на българска територия да бъде разположена постоянно тежко въоръжена техника на НАТО. Депутатът изрази опасения да не бъдем поставени пред свършен факт и България да бъде въвлечена във война заради украинския конфликт. Министър-председателят заяви, че при срещите му с генералния секретар на НАТО е заявил категорично, че България не бива да бъде въвличана в подобен конфликт. Борисов прие предложението на Янаки Стоилов България да стане инициатор на хуманитарна кампания в Украйна и обеща правителството да я организира. Премиерът заяви, че в разговор с министъра на отбраната Николай Ненчев преди срещата на НАТО в Брюксел го е посъветвал да не поема ангажименти и ако има искания към България, те първо да бъдат съобщени в Народното събрание.
Депутатът Георги Кючуков поиска допълнителни разяснения за създаването на команден център на НАТО у нас. Всички знаят какви рискове крие украинският конфликт, отговори Бойко Борисов. Не сме влизали в такъв конфликт, но това са превантивни действия на НАТО, не сме антируски настроени, заяви той. Когато сме застанали срещу монополните интереси на руска компания, това не означава, че ме застанали срещу Русия, уточни той. Не искаме война с Русия, искаме евтин газ, това ни е приоритетът, обобщи премиерът.
На въпрос на депутата Румен Йончев, дали имаме готовност да изведем от зоната на конфликта украински граждани с български произход, премиерът отговори, че към МВнР нямаме данни за такива заявления, но принципно сме готови да помогнем. За анализ на ситуацията до дни по този въпрос е натоварен външният министър Даниел Митов.

Росица Цонева

Най-ново

Единична публикация

Избрани