Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рекламациите за обувки са нищожен процент

[post-views]
полкковник Янко Янков
полкковник Янко Янков

Нищожен е процентът на полевите обувки, които сме доставили на войската и след това са върнати. С тези думи началникът на Централната снабдителна база (ЦСБ) в Негушево полковник Янко Янков обяснява, че проблемът с рекламациите заради некачествени кубинки вече се решава. Лошото качество на обувките

изнервяше всички

които набиват крак в строя у нас и на мисия. Моделът, който се доставя от година и половина – две, показва значително по-добри качества от старите образци.
Базата зарежда и военните магазини с обувки и всякакви други униформени армейски атрибути чрез строго регламентирани договори. Доставеното по рафтовете във военните магазини се изкупува в кратки срокове.
От новите модели обувки – последните доставки, нямаме вече никаква наличност, но предполагам, че ще има нови договори, заявява полковникът. Надявам се тази година да е по-добра от предишната, допълва той. В базата са били доставени и образци от разработваните през последната година нови униформи. Полевите дрехи – непромокаеми, немачкаеми и с обновена разпетновка, еднакви за всички видове въоръжени сили, са били разпределени в различни военни формирования. Там се подлагат на

изпитване във войсковото всекидневие

а след тестването в МО ще се вземе решение дали униформите ще бъдат приети „на въоръжение“ в строя.
По думите на полковник Янков 2014 г. е била доста напрегната година за ЦСБ. Въпреки финансовите ограничения в национален мащаб и конкретно в МО, всички договори и обществени поръчки за доставки са изпълнени изцяло.
ЦСБ е най-голямата и модерна логистична база в Българската армия. Върху площ от 240 дка, от които 78 дка е закритата, в огромни складове се съхраняват 64 000 вида материални средства. Тук има всичко за армията, с изключение на гориво-смазочни материали и боеприпаси.
Една от гордостите на логистиците е полевият модул М-150, предназначен да осигурява живот в лагерни условия за 500 души. Става дума за 6 ремаркета – кухненско, хладилно, хлебопекарна, перално, и т. н. Те могат, например, да придружават войската при мащабно учение, като направо на местността се подготвят и започват да функционират в рамките на половин час.
В огромните халета на ЦСБ всичко е подредено „по конец“. Камионите, полевите кухни, резервните части, канцеларските материали и всички други изделия са готови за незабавно използване.
При нас се съхраняват неща, които са актуални за БА, идвайки тук, имуществата направо се разпределят и отиват по най-бърз начин към формированията, обяснява процедурата началникът на базата. Изделията, които са отпаднали от въоръжение, съгласно заповедите на министъра и началника на отбраната, се включват в списък за излишни и отпаднали от необходимост материални средства.
Едни от най-желаните от формированията артикули, които се разпределят в базата, са акумулаторите и гумите за товарните автомобили. През последните години има хроничен недостиг за тях във войската.
Така е и сега, защото финансовите възможности на държавата и МО са ограничени. Този проблем, за съжаление, още не е решен, казва полковник Янков.
През изминалата година

в базата е прибрана техниката

от военното формирование във Враца, което беше подчинено на Съвместното командване на силите. Това беше сторено, за да може в същия район да се настани възстановеният батальон, който е на подчинение на Сухопътните войски.
Изтеглената от Враца техника се прибира в Негушево на собствен ход и на жп платформи. Машините са ремонтирани и паркирани в складовите халета.
Десетина военнослужещи от Негушево са заминали да служат в батальона във Враца. Всички те се проявяваха добре при нас и съм сигурен, че там ще намерят своята още по-добра реализация, посочва полковник Янков.
В края на 2014-а са били подадени няколко рапорта за напускане на строя от военнослужещи, придобили право на пенсия. Млади хора не са проявили желание да напускат въпреки витаещите в обществото слухове за промени в пенсионните условия.

Хората си обичат работата

и се стараят да изпълняват професионално задълженията си.
През 2015-а ще продължим да приемаме материалните средства – свързочно, вещево, химическо, продоволствено, автомобилно, бронетанково имущество, съгласно сключени договори на МО и СКС, казва полковник Янков. В постоянна готовност и в добър вид се поддържат логистичният модул, техниката и всичко останало в халетата.
Полковник Янков е сигурен, че годината ще бъде хубава и успешна за ЦСБ. Моите подчинени са изключителни професионалисти, много добре мотивирани, много точни и мисля, че с такива хора успехите лесно се постигат, хвали хората си той. На всички тях желая в личен план само положителни емоции, да бъдем живи здрави и – само напред, казва с оптимизъм началникът на най-голямата логистична база в БА.

Андрей Рангелов

фото Красимир Тодоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани