Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Росица Цонева
Росица Цонева

Приписват на Жак Делор, един от бащите на Европа, два пъти председател на ЕК, думите: „Не можеш да се влюбиш в нещо, което се нарича Общ пазар“. Да, в него няма романтика, но обединена Европа е романтична мечта на много поколения. Само че пътят към нея е прозаична и черна работа за прокарване на мостове и сглобяване на общ образ.
Европа никога не е била толкова консолидирана, колкото днес, казват анализаторите. Вече го има и поисканият от Кисинджър общ телефон на Европа.
Спасителят на Франция, президентът Де Гол, мечтаеше за Европа на нациите. Сега на мода са федералистите. Но какъвто и да е формата, Обединена Европа, този грандиозен проект от 28 (засега) държави, справедливо разпределя лидерството си. И на всекиго му идва ред.
Председателствата на по-малките държави като че ли са по-успешни. Амбицията на Латвия през тези 6 месеца доказва как се застава зад обща кауза. Значи и ние ще можем след 3 г.-с подготвена администрация, с готовност „да затворим” някои европейски политики (ще ни се падне селскостопанската), да обединим другите в това.
Преди това трябва ние да сме обединени-бизнес, общество. След влизането в ЕС не сме имали по-смислена обща цел – да представим България в Европа, да приемем Европа у нас.

Най-ново

Единична публикация

Избрани