Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Капитан първи ранг Панчо Панчев: При нас няма рапорти за напускане на офицери

[post-views]

От офицерите нямаме никакви рапорти за напускане. Това казва командирът на Четвърти дивизион патрулни кораби капитан първи ранг Панчо Панчев. Сред старшините с достатъчно стаж също няма увеличение на рапортите. Честно казано,

очаквах по-силен отлив

но такъв засега, за радост, няма, коментира офицерът последствията от обсъжданите в общественото пространство идеи за промени в реда за пенсионирането на военнослужещите.
Едва неколцина старшини били подали рапорти, за да излязат в пенсия, но този процент бил минимален. Дано и цялата армия да бъде мотивирана да служи, надява се капитан първи ранг Панчев.
В края на октомври е излязъл регистър на вакантните места за офицери, офицерски кандидати, старшини и матроси, в който няколко позиции били определени за дивизиона. Имало и достатъчно кандидати. Професията на военния моряк продължава да бъде привлекателна за хората въпреки трудностите.
Изминалата година беше успешна, защото изпълнихме всички поставени задачи, казва офицерът, под чието командване се намират едни от

най-модерните плавателни съдове

във Военноморските ни сили – фрегатите, внесени преди години от Белгия. Капитан първи ранг Панчев е бил командир на може би най-известния от този вид кораби – „Дръзки“.
Основните проблеми, подобно на другите държавни структури, се дължат на липсата на достатъчно финансови средства. Затруднени са поддръжката на техниката и бойната подготовка, но моряците се справят с чест с предизвикателството на паричния недостиг.
С усилията на екипажите и логистичните звена плавателните съдове се поддържат в състояние, което им позволява да участват в национални и международни мисии и операции и да осигуряват морската сигурност на страната. Два кораба от дивизиона са включени в Декларираните сили на НАТО, преминали са сертификации и имат готовност при необходимост да бъдат изпратени от правителството и Народното събрание където и да е

в Световния океан

пояснява капитан първи ранг Панчев.
На дневен ред сега е модернизацията на противокорабните ракети на фрегатите. Предвижда се и обновяване на системата за управление на оръжията. Надеждите на военните моряци са един ден да има пари и за по-мащабна модернизация на корабите.
През учебната 2015-а ще бъде важно да поддържаме равнището, което сме постигнали, защото годината няма да е много по-добра от предходната, едва ли ще имаме много по-големи възможности да тренираме, откровен е командирът на дивизиона. Но ако успеем да задържим подготовката на сегашното ниво и да търсим усъвършенстването й, според мен, ще бъде достатъчно

да не загубим постигнатите способности

допълва той. Според него най-важното сега във флота е: „да продължим да плаваме, защото сме моряци. Да плаваме, за да не загубим това, което би трябвало да поддържа моряка – любовта към морето“. След това можем да мислим за модернизация, обобщава командирът на дивизиона.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани