Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новото е по-евтино от ремонта на старото

[post-views]

Когато става дума за техника, е по-евтино да се закупи нещо ново, но с включена гаранционна поддръжка, вместо да се ремонтират по-стари устройства. До тази логистична максима са достигнали във флота, когато някой стар механизъм „сдаде фронта“ и нещата опрат до гаечния ключ.
Макар и най-модерното за ВМС, на фона на другите страни от НАТО въоръжението ни е доста изостанало, споделя командирът на сектор „Оперативен“ на фрегата „Горди“ капитан трети ранг Станислав Симеонов. По думите му, когато се наложи ремонт на някои апаратури на кораба, се оказва, че те са стари и за тях не се произвеждат части и електронни компоненти. Така поправката става трудна, бавна и скъпа.
Задълженията на капитан трети ранг Симеонов са да наблюдава и контролира използването на оръжието, сензорите и комуникациите, когато корабът е на плаване. Той е един вид супервайзер, който се намесва, когато се повиши бойната готовност на кораба. Тогава офицерът управлява използването на оръжието и други основни системи на кораба.
Задачата на фрегатите е да изпълняват патрулни мисии и охрана на райони. Основно са предназначени за контрол на корабоплаването. Следят цивилния трафик, разпитват на доброволен принцип екипажите на корабите в определен район, събират информация откъде е тръгнал и накъде пътува плавателният съд, какъв вид товар има на борда. Получените данни се предават на по-горния щаб, който ги проверява.
Така екипажът открива подозрителни кораби. След това се издават заповеди за по-нататъшни действия спрямо тях, пояснява капитан трети ранг Симеонов.
По думите му личният състав на „Горди“ се подготвя по-скоро теоретично. Известно е, че от трите „белгийски“ фрегати плават предимно „Дръзки“ и „Верни“. Макар и в състояние да излиза в открито море, „Горди“ е на пирса по обичайната за последните години причина – няма пари.
За да не губят професионални навици, хората от „Горди“ участват в плаванията на другите кораби. Разбира се, не е същото, като да са на своята фрегата. Нещо повече. Не всички успяват да направят плавания през годината, откровен е офицерът.
Въпреки това военните моряци съвестно носят службата си, проявяват инициативност. Както навсякъде, така и при нас не може всички хора да се поставят под общ знаменател, но повечето изпълняват и преизпълняват поставените задачи, обяснява офицерът.
С желание изучават новата материална част, техниката, процедурите, овладяват английски език. Като добри стопани помагат и за решаването на всевъзможните задачи от битов, организационен и материален характер във всекидневието на базата.
Военните моряци се надяват в бъдеще на фрегатите да се монтира нов комплекс противокорабни крилати ракети. Досегашните са били снети от въоръжение.
Хората очакват също да се осигурява абонаментно обслужване на въоръжението и техниката. В такъв случай не би било проблем бързо да се отстраняват неизправностите, вместо да се минава през сегашната тромава и бавна процедура на обществените поръчки, убедени са във флота.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани