Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мистерия с парите от трансфера на Буш

[post-views]

От няколко дни шефовете на ЦСКА Александър Тодоров и Александър Томов не са в България и напрежението около клуба в Борисовата градина намаля. Всъщност това е временно явление, след като стана ясно, че в съда стартират още няколко дела срещу „червените“. Става дума за лични граждански искове от мениджъри, които имат да взимат доста пари за стари трансфери. Томов и Тодоров се опитаха да обвинят част от бившите ръководители и футболни агенти в организирана престъпна група, която се е занимавала с източването на клуба. Реакцията бе мигновена. Извадиха се куп документи, от които сатана ясно, че ЦСКА е осъден на първа инстанция да плати въпросните пари, а тези дни предстои заседание на втора инстанция.
Единият от мениджърите – Георги Градев, пък извади скандален документ, който според него уличава именно сегашните шефове в сделка за фиктивно прибиране на половин милион евро комисионна по мним трансфер на нигерийски футболист преди осем години.
Крайно време е съответните органи да се заемат със скандалите в ЦСКА. Очевидно има дългове, които трябва да се плащат. Кое е правомерно и кое не, обаче трябва да реши съдът.
Феновете обаче са притеснени от противоречивите цифри, които се споменават за трансфера на румънския нападател в английския „Шефилд“ Уендздей. В официалния сайт на ЦСКА се появи сумата от половин милион евро. Новината се позоваваше на клубната телевизия. В различни медии пък сумата набъбна до милион и половина евро. Което, ако е истина, би било чудесно. Според различни английски източници стана ясно, че първоначално на „Армията“ очакват въпросните 500 000 евро веднага, а през лятото в касата по договор трябва да влязат още 300 000. По традиция при трансфер в Англия се вписват клаузи, според които има бонуси за изиграни мачове и дори за вкарани голове. Така например преди години „Литекс“ загуби купища пари, тъй като треньорите в „Чарлтън“ оставяха извън групата иначе основния си състезател Радостин Кишишев в месеците, когато той щеше с игрите си да активира подобна клауза.
Александър Томов отказа да коментира сумата, както и не спомена дума за това, къде са отишли парите от „Мерсин“ за Спас Делев. Със сигурност тези пари трябва да отидат за погасяването на дълговете, но определено няма да стигнат за взимането на лиценз. Просто защото лица, чакащи сериозни пари, не желаят повече да разсрочват във времето вземанията си.
Вероятно отново ще се стигне до намесата на някой от по-заможните акционери, за да се покрият спешните задължения за взимането на лиценза. Това обаче не може да продължава вечно.
Ред е на Александър Томов да отговори на конкретните обвинения и може би е най-добре да се осветли прословутият договор между новото и старото ръководство. Само така ще стане ясно с какви дългове е купен ЦСКА от „Титан“.

Калин Стойчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани