Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нашествие от най-престижните световни фестивални награди

[post-views]

Пролетните дни започват със суматоха в киносалоните и сред „маниаците“ на киното. На 5 март започва 19-тият Международен фестивал „София Филм Фест“ – у нас пристигат стотици творби, носители на най-престижните фестивални награди! Форумът е включен сред 50-те световни топфестивала (според сп. Variety) и е акредитиран от FIAPF, ще свери часовника на публиката си и многобройните международни гости с актуалните тенденции в световното и българското кино. Тазгодишният фест е посветен на 100-годишния юбилей на българското кино и титлата „София – творчески град на киното“ на ЮНЕСКО.
Церемонията по награждаването ще се състои на 14 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март. В Дома на киното ще се излъчат ретроспективи, които ще „подгреят“ фестивала от 27 февруари. Очакват ни 150 пълнометражни игрални и документални заглавия и над 70 късометражни филма. За 13-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм. Програмата включва:

Урок“ – България, режисьори Кристина Грозева, Петър Вълчанов
Хилда“ (Hilda) – Мексико, режисьор Андрес Кларионд
Без граници“ (Borderless) – Иран, режисьор Амирхосеин Асгари
Млади сме, силни сме“ (We Are Young, We Are Strong) – Германия, режисьор Бурхан Курбани
Иви“ (Ivy) – Турция-Германия, режисьор Толга Карачелик
Денят на Патрик (Patric’s Day) – Ирландия, режисьор Тери Макмахон
По необясними причини“ (For Some Inexplicable Reasons) – Унгария, режисьор Габор Рейз
Прелюбодеяние“ – България, режисьор Явор Веселинов

За 12-и път ще бъде раздадена наградата „Джеймисън“ от 6000 евро. Селекционната комисия ще определи 12-те финалиста от 71 филма. Победителят ще бъде избран от международното жури.
Фестивалът се открива на 5 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов. „Досието Петров“ е по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер (носител на почетен „Оскар“ за цялостно творчество, който гостува) с участието на Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков и др.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани