Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Петев срещу пробитата кауза

[post-views]

Държавният селекционер Ивайло Петев събра странна формация за единствения си подготвителен лагер преди изключително важната домакинска европейска квалификация с Италия в София. Срещата с „адзурите“ е след месец, а новият наставник на „лъвовете“ вече усети върху гърба си, колко е оценена националната кауза от страна на клубове и колеги.
На 7 февруари България ще играе в Анталия контрола с Румъния. Датата не е официална от ФИФА и всеки клуб може да откаже да пусне своите играчи. Да, но наистина ли има пречки, или просто номерата от селски вечеринки започнаха срещу Петев още преди дебюта му?
По време на подготвителен период винаги може да се намерят поводи да не бъде освободен даден играч. Когато обаче имаме в страната само един изявен тим и логично гръбнакът на националния състав е от него, би трябвало да можеш да използваш играчите на този отбор. Но… би трябвало. „Лудогорец“ демонстративно отказва да пусне половината си национали, а не е ясно изобщо колко от тях ще се появят на терена в турския курорт, тъй като непрекъснато се появяват информации за контузии и заболявания разни. В същото време „Стяуа“ без проблеми освободи седем от най-добрите си играчи.
Очевидно националната кауза не е привилегия за родните клубове. Това че Стойчо Младенов е готов да пусне всичките си 11 българи за мача, не означава нищо. Основната група на „червените“ се води от чужденци и освобождаването на българските футболисти по никакъв начин няма да наруши плановете за подготовка. В същото време „Лудогорец“ вече постави ултиматум пред Георги Дерменджиев за задължително спечелване на титла и купа, което автоматично поставя под напрежение спортно-техническия щаб на шампионите. Проблем пред Петев е и очевидно непреодолимият конфликт между част от членовете на изпълнителния комитет и асовете на отбора. Ивайло успя да доведе за лагера низвергнатия в „Динамо“- Москва Станислав Манолев, но в групата няма да е Ивелин Попов. Официално клубът му „Кубан“ не го пуска, но всички знаем, че и Йордан Лечков не го иска. А добър или лош, Попов си остава един от малкото класни играчи, които играят редовно в чуждестранните си клубове. Заради отказа на „Селтик“ пък пропадна намерението на селекционера да направи нова нападателна двойка от Тонев и Гълъбинов.
В последния момент отпадна и Симеон Славчев, който бе преотстъпен от „Спортинг“ на втородивизионния английски „Болтън“. Освен Симеон към отпадналите е Йордан Минев поради контузия.
Така Ивайло ще дебютира срещу пробитата кауза. Повечето футболни функционери говорят едно, а впоследствие се случва съвсем различно. А няма никакво време до мача с Италия. Но пък има заръка националите да направят и невъзможното да се класират за баражите, което означава трето място в групата. Всъщност това е чиста проба параграф 22.
Но пък критичната ситуация си има и добра страна. Повиканите младоци имат уникален шанс да хванат късмета и да се докажат. Да помечтаем…

Съставът на България
Вратари:
1. Божидар Митрев („Локо“, Сф)
2. Благой Макенджиев („Берое“)
Защитници:
3. Станислав Манолев („Динамо“, М, Рус)
4. Венцислав Василев (ЦСКА)
5. Александър Александров („Лудогорец“)
6. Радослав Терзиев („Ботев“)
7. Борислав Стойчев („Левски“)
8. Илия Миланов („Литекс“)
9. Петър Занев („Амкар“, Рус)
10. Страхил Попов („Литекс“)
11. Михаил Венков („Черно море“)
Полузащитници и нападатели:
12. Михаил Александров („Лудогорец“)
13. Светослав Дяков („Лудогорец“)
14. Владимир Гаджев („Левски“)
15. Лъчезар Балтанов („Ботев“ Пд)
16. Кристиан Малинов („Литекс“)
17. Даниел Генов („Локо“, Сф)
18. Кирил Десподов („Литекс“)
19. Стефан Велев („Левски“)
20. Исмаил Иса („Шериф“, Мол)
21. Радослав Василев („Славия“)

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани