Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Цветанов е невинен, реши Софийският градски съд (СГС). И то по главното дело, водено срещу него – за незаконно подслушване. След сигнал в прокуратурата, подаден през април 2013 г. лично от тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев, ведомството на Цацаров образува дело срещу Цветан Цветанов, както и срещу действащ и двама бивши директори на СДОТО (Специализираната дирекция за оперативно-технически операции).

Началото на процеса беше дадено с шумни пресконференции. На тях лично главният прокурор и неговите заместници разясняваха как точно е ставало мобилното подслушване, като стигнаха дори до Радко Отвертката. Началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров се опитвал с отвертка да заличи секретна информация, но проверяващите го хванали, гласеше версията на прокуратурата. Това с отвертката още тогава прозвуча твърде авангардно, но самото дело беше със силно начало и се базираше на информация за конкретен автомобил „Крайслер Вояджър“ за подвижно подслушване, засечен около централата на БСП, както и край други обекти, свързани главно с тогавашни опозиционни партии. Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров бяха обвинени, че като директори на СДОТО са разпореждали

незаконно подслушване

резултатите от което не били завеждани по съответния ред, а записвани тайно в секретен бележник. Въпреки твърденията за унищожаване на информация с отвертка, точно Радко Димитров не попадна в обвинителния акт. Цветанов се озова в съдебната зала заради неупражнен контрол върху пряко ръководената от него дирекция и нейните шефове.
Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов на порции разкриваха детайли от разследването. Първо твърдяха, че е открит бележник с над 800 подслушвани телефонни номера, за които няма разрешение. После заявиха, че записите ще се възстановяват в Англия. Излезе твърдението, че т.нар. кечър (мобилната станция) не може да прихваща разговори, за което също беше възложена експертиза в чужбина. Заради процеса за незаконното подслушване държавното обвинение замрази разследването за корупция срещу бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, който стана защитен свидетел срещу Цветанов. Това не беше единственият обвинителен акт срещу Цветанов. По друго дело той беше осъден на първа инстанция на 3.5 години затвор, но не за подслушване, а точно обратното – заради отказа му да разпореди такива действия. Като вътрешен министър поставил шест пъти резолюция „не“ на предложения за прилагане на оперативно-технически средства спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, разследван за корупция.
Няколко предизборни имунитета на Цветанов като кандидат-депутат забавиха делото за „слушалките“. Какво стана с изпратените чак в Англия експертизи, не стана ясно, но от другата страна на барикадата Цветанов, със снет депутатски имунитет, се яви с немски правен специалист и с адвоката си Менко Менков и, като Георги Димитров на Лайпцигския процес, заяви, че е абсолютно невинен.
Създаденото обществено напрежение във връзка с разкритията за незаконно подслушване натовариха прокуратурата с очаквания, че пред съда ще бъдат представени категорични и

безспорни доказателства

за извършеното от бившия вътрешен министър и неговите подчинени престъпление. А една от първите работи, които свърши предишният парламент, като отдушник на общественото напрежение, беше да извади „слушалките“ от МВР и да ги преобразува в самостоятелна структура – Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО). Остана задължението на съдиите да дават разрешение за подслушване и за други оперативно-технически операции, като им беше препоръчано да не поставят формално подписите си под исканията. Стана дума и за извеждане на оперативно-техническите звена от ДАНС. Но основната цел беше постигната – МВР се разтовари от дългогодишната си функция по подслушването. Това стана по категоричното настояване на тогавашния вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който обаче запази същите дейности в любимата си ДАНС.
Също по негово време, през юни 2014 г., бе прието и прословутото

законово изменение

благодарение на което сега Цветанов се оказа напълно оправдан. Според тези промени, дори да се докажат обвиненията срещу Цветанов, те са наказуеми, само ако са извършени във военно време, при екстремни ситуации или при мисии в чужбина. Така СГС оневини бившия шеф на МВР по делото за незаконно подслушване. Това стана, защото, според един от прокурорите по делото, зам.-градския прокурор Чавдар Ангелов, законът за МВР от миналата година и промените в Наказателния кодекс вече изключват търсене на наказателна отговорност. Според законодателството и юридическата практика, винаги се приема по-благоприятната за обвиняемия версия на закона. Не стана ясно обаче защо, след като промените са приети преди повече от половин година, чак сега прокуратурата се сети да се позове на тях и да поиска оттегляне на обвиненията. Делото се прекратява не само заради законовите промени, заявиха от СГС. Оказа се, че не са събрани достатъчно доказателства срещу тримата шефове на СДОТО и тъй като не са доказани извършени от тях престъпления, бившият вътрешен министър не може да бъде съден за неупражнен контрол.
Обвиненията срещу Цветанов по това дело бяха за престъпление по чл. 387 от НК, който е в главата „военни престъпления“. В края на 2013 г. кабинетът „Орешарски“ предложи нов закон за МВР, чрез който се предвижда и промяна в Наказателния кодекс, според която служителите на МВР носят отговорност по текстове за военни престъпления, но само по време на война. Измененията в законодателството, довели до оневиняването на Цветанов, бяха приети окончателно през юни м. г. с гласовете на ДПС, БСП и Атака. Тогава дори самият Цветанов гласува против тях.

Римско право
Лош закон, но закон

Ние спазваме закона, независимо дали се отнася до бившия министър Цветанов, или до някой друг. Към момента действа по-благоприятен Наказателен кодекс. Няма възможност на базата на тези обвинения и на тази фактическа обстановка, която е формулирана в обвинителен акт, да бъде търсен механизъм за изменение на обвинението или на практика обвинение за друго близко престъпление.
Двамата колеги от Софийска градска прокуратура не са могли да направят нищо друго, освен да спазят закона, подчерта главният прокурор. По въпроса, дали това значи, че в мирно време може да се подслушва безконтролно той изрази становище, че тези въпроси трябва да се зададат към хората, направили промените в закона. Така топката беше прехвърлена към депутатите от предишния парламент. От техните среди контрираха, че преди да бъде приет тогава новият закон за МВР и измененията в НК, е взето и становището на прокуратурата, която не е имала възражения.

Метаморфози

Ето, стремглаво нахлу във века на метала по-долен
всяка злина. Отлетяха Срамът, Верността, Правотата.
А вместо тях се явиха лъжи и коварни притворства,
хитрост, насилие, козни, престъпната страст към имане.
И повериха платна на стихиите, малко познати.

Овидий – „Метаморфози”

Цветанов виновен. Цветанов – невинен. Делото за подслушването стана нещо като тротоарната игра „тука има-тука нема“.
Докато Цветанов беше на власт и трябваше да се избира нов главен прокурор, тогавашният вицепремиер и силов министър раздаваше щедро еднозначни оценки в полза на един от кандидатите – председателя на Пловдивския окръжен съд. В същото време се съдеше с председателя на съдийския съюз Мирослава Тодорова. Дали тогава Цветанов подсказа, или ВСС сам се съобрази, та измени правилника за избор на главен прокурор, като гласуването вече става не по азбучен ред на кандидатите, а първо се гласува за най-рано подалия документите си. Цацаров се оказа с „изпреварващ“ входящ номер и за другите така и не беше гласувано. А после един свален вече от поста си прокурор изрече на глас „Царят е гол“, като прозвуча в запис, казвайки на среща в Банкя „Този главен прокурор нали ти си го избра“.
Но – така приел ВСС, така гласували. Независима съдебна власт, безпристрастна прокуратура! Която, също така независимо, наруши един предизборен ден за размисъл с пресконференция за аферата „Костинброд“. Делото, по която все по-безславно заглъхва. Дори не особено задълбочените наблюдатели в тази област забелязват, че когато Цветанов е извън властта, върху него се сипят дела. Които започват „да падат“, когато отново е, ако не силов министър, то поне в парламентарното мнозинство. Защо прокуратурата чак сега се позова на законови промени от лятото на миналата година, та Цветанов стана невинен за подслушването? Защо не го направи веднага след измененията в законите, когато Цветанов все още беше редови депутат със свален имунитет, не се знаеше ще има ли предсрочни избори и какъв ще бъде резултатът от тях? И защо именно Цветлин Йовчев, като вътрешен министър, предложи незаконното подслушване да се наказва само във военно време за служители на МВР?

Добромир Пелов

колаж Красимир Тодоров

Най-ново

Виж още

Избрани