Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франсоа Оланд и Ангела Меркел преговарят в Киев и Москва

[post-views]

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се очакваше вчера да посетят украинската столица Киев, а после ще се отправят към Москва в рамките на дипломатическите усилия за намирането на решение на конфликта в Източна Украйна, съобщи АФП.
„Ще предложим ново решение на конфликта на базата на териториалния интегритет на Украйна. Ще го обсъдим с президента Порошенко днес, а в петък с руския президент“, заяви френският президент Франсоа Оланд на пресконференция в Париж. Дипломатическите усилия не могат да продължават до безкрайност в украинската криза, заяви Оланд. Франция иска да се избегне война в Украйна, изтъкна също той.
От няколко дни Ангела Меркел и аз работим върху текст, който да е приемлив за всички, посочи държавният глава. „В Украйна сега се води война, която може да стане тотална. Затова с Ангела Меркел решихме да издигнем тази инициатива с цел не просто да си говорим, а да намерим решение, приемливо за всички страни. Затова днес пътуваме в Киев, а утре при Владимир Путин“, каза той. „Ако постигнем компромис, ще предотвратим ескалация на конфликта, но в случай на неуспех, а такъв вариант е възможен, ще може да се каже, че Франция и Германия като приятели на Украйна и Русия са направили всичко, което могат да направят две големи държави, за да помогнат“, добави Оланд, цитиран от ТАСС.
Президентът на Франция изтъкна също, че страната му не гледа благосклонно на идеята за присъединяване на Украйна към НАТО. На посещение в Киев вчера беше и американският държавен секретар Джон Кери. Тема на разговорите с ръководството на страната беше евентуалното доставяне на американски оръжия за Украйна, за които прозападното правителство в Киев настоява от няколко месеца, за да се сражава срещу проруските сепаратисти.
ЕС ще предприеме нов опит за разрешаване чрез преговори на кризата в Източна Украйна след ескалацията на военните действия там, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс.

Боряна Радева

Най-ново

Единична публикация

Избрани