Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

17-годишен ще кара за България на световното в САЩ

[post-views]

Скромна делегация ще представя България на започващото днес във Вейл и Бийвър Крийк световно първенство по ски алпийски дисциплини. В Колорадо вече са се събрали най-добрите състезатели от цялата Земя, а до последно представителите на Норвегия ще решават дали суперзвездата Асел Лунд Свиндал ще направи чудо и ще кара в състезание на най-високо ниво едва четири месеца, след като претърпя операция на скъсано ахилесово сухожилие.
Асел се контузи по време на футболен мач в Инсбрук една седмица преди откриването на сезона в „белия керван“ на 25 октомври в тиролския зимен център Зьолден. Появата на Свиндал в групата на скандинавците удиви дори славещите се с една от най-модерните здравни системи и медицински науки янки.
В състава на Съединените щати пък бе включена легендата Боде Милър. Олимпийският шампион от Ванкувър и носител на общо шест медала от игри под флага на преплетените кръгове всъщност мислеше да сложи край на бляскавата си и щура кариера още миналата есен. Но именно заради това първенство Боде реши да отложи последните акорди.
По ирония на съдбата Милър стартира голямата си кариера именно в Бийвър Крийк на световното първенство през зимата на 1999 година, когато завършва осми в сламома, но е сред първите тридесет в другите две дисциплини – супер Г и гигантски слалом. Сега Боде иска да завърши състезателната си кариера, след като даде всичко от себе си на 36 години. Затова той се подложи на иначе ненужна за обикновените хора операция на гърба и реши да покаже какво може един от последните мохикани в ските.
Той е единственият, завършил спускане от Световната купа с една ска и една щека, неповторимият чудак, живял с години в каравана, а не в луксозните хотели на лъскавите курорти. Милър, един от последните артисти в ските, артисти, привличащи милиони хора по света към белите спортове. Всъщност само към ските. Към първоизточника. А състезателните ски имат за създатели англичаните. Колкото и безумно да звучи това, ала темата в исторически аспект е различна.
Разбира се, когато говорим за родните алпийски ски, има едно име, което стои далеч над небосклона. Пепо Попангелов си остава недостижим. Сега трима българи тръгват да превземат Америка, без да имат илюзии, че пътят ще е лек. На миналото първенство Георги Георгиев стана 11-и в суперкомбинацията, което определено е едно добро класиране.
При дамите за пореден път България ще е представена от Мария Киркова. Чаровната атлетка от Драгалевци ще участва за пети път в световно първенство като най-доброто й класиране досега е 22-ро място в комбинацията на планетарния шампионат във Вал д’ Изер през 2009 г. Мария ще защитава честта на България и в стартовете от световната купа от 27 февруари до 1 март в Банско.
У дома си обаче ще бъде Линдзи Вон. Неотразимата блондинка вече е едноличен лидер по победи в Световната купа. И както е тръгнало, в скоро време трудно някой ще я надмине. Битката на шампионата обаче няма да е лека, след като жажда за победа демонстрират още Тина Мазе, Михаела Шифрин и Анна Фенингер. Шоуто наистина се очертава да бъде впечатляващо.
При мъжете групата ни се води от Стефан Присадов. Той обаче имаше сериозен здравословен проблем, който наруши подготовката му и по тази причина ще участва само в техничните дисциплини. През сезона Стефан пропусна доста от сериозните стартове, а в Китцбюел не успя да завърши първия манш на слалома.
Дебют при мъжете на подобен форум пък ще направи 17-годишният Алберт Попов. Софиянецът, който има всички титли при юноши и деца, спечели два сребърни медала на младежката олимпиада в Лихтенщайн и Австрия миналата седмица. Той дебютира и в Световната купа при откриването на сезона в Зьолден през октомври. „Не ме интересува конкуренцията. Отивам, спускам се, пък каквото стане. По-различно е при мъжете, но победите ще дойдат“, каза за „БА“ Попов.
Трябва да му вярваме. Нали?

Кирил Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани