Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция отхвърли спасителната помощ и търси заем

[post-views]

Гърция се нуждае от краткосрочен заем, а не от нова спасителна програма. Това заяви гръцкият премиер Алксис Ципрас при представянето на плановете си за отмяна на жестоките по думите му мерки на бюджетни съкращения.
Това е първата основна реч на Ципрас в парламента, след като неговата крайнолява партия СИРИЗА спечели убедително парламентарните избори през януари.
В обръщението си към депутатите той поднови обещанията си да прекрати болезнените икономически реформи, наложени от кредиторите на страната.
В своята реч Ципрас директно се противопостави на ЕС с нови обещания: да върне бонусите на пенсионерите, да отмени непопулярния данък върху имотите и да върне размера на минималната работна заплата от 750 евро. Европейските партньори на страната са категорични, че Атина трябва да продължи да се придържа към поетите ангажименти. Сблъсъкът може да доведе до излизането на Гърция от еврозаноната и ЕС. Изглежда вероятността за това е голяма, след като британското правителство обяви, че готви план при подобен сценарий.

Най-ново

Единична публикация

Избрани