Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Как действат Специалните сили в зимни условия

[post-views]

Стрелба с автомат, картечница, ръчен противотанков гранатомет, пистолет, снайперова пушка, оборудване на укрития и убежища, изготвяне на примки и капани, движение по азимут, движение по карта, ориентиране на местността. Това са част от учебните въпроси, които през тази седмица отработват в зимни условия командосите от батальона на подп. Ганьо Ганчев от 68-а бригада „Специални сили“.
Занятията се водят на полигон „Црънча“ и близките околности в Родопите. „Вместо всеки ден да пътуваме до Специализирания учебен център, ние провеждаме непрекъснато полево обучение в продължение на цялата седмица и така пестим гориво-смазочни материали. Сега ни се отдава и възможност да стреляме с гранатомет, тъй като през лятото има опасност от пожари“, обясни подполковник Ганчев. Интересни с много творчество и находчивост са занятията по тактико-специална подготовка. Комисията, водена от зам.-началника на Щаба на бригадата подп. Николай Николов, провери учебния процес и обърна особено внимание на въпросите при засада. Воините от ротата с командир кап. Живко Тачев показаха изобретателност в действията си и се справиха с тази задача.
Стана ясно, че са повишени мерките за безопасност при занятията през нощта. Освен движение по местността, командосите водят и стрелби с помощта на нощните прибори за наблюдение. Комисията констатира, че утвърдените разписания от командира на бригадата се изпълняват. Занятията са материално осигурени, а ръководителите им, подготвени методически, заяви подп. Николов. Освен контрол, той и членовете на комисията оказаха помощ и споделиха опит с колегите си.

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024