Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обама поиска от Kонгреса военна операция срещу ИД

[post-views]

Президентът на САЩ Барак Обама официално поиска от Конгреса да му разреши да изпрати военни сили срещу ИД в Ирак и Сирия. В изявлението си президентът посочи, че джихадистката организация ще бъде победена. Обама увери американското общество, че изпращането на военни сили срещу ислямистите няма да въвлече страната в поредния продължителен конфликт.
За първи път от времето на Джордж Буш американски президент иска съгласието на Конгреса да използва военна сила. Планът на Обама предвижда ограничени операции на специалните сили и това може да доведе до разгорещени дебати при приемането на закона.
Американският президент смята, че само така САЩ ще покажат решителността да победят ИД, която е отговорна за смъртта на няколко американски заложници. Обама е категоричен, че организацията представлява реална заплаха не само Близкия Изток, но и отвът него.
Миналата година САЩ започнаха мащабна военновъздушна кампания срещу ислямистите, но американското командване е категорично, че въздушните удари не са достатъчни за разгрома на ИД.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024