Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Слушатели водят отбранителен „бой“

[post-views]

Отбранителен „бой“ водиха на карта и с помощта на макети слушатели, докторанти и преподаватели от факултет „Командно-щабен“ във ВА „Г. Ст. Раковски“ по време на учението „Зима – 2015“. По време на петдневната проява, която завърши вчера, те разиграваха действия и решения по темата „Използване на тактическите формирования от видовете Въоръжени сили в колективната отбрана на страната“. Обучаваните работиха по фиктивен сценарий, на територията на измислена държава, като действаха в състава на условна механизирана бригада. При това в учението се включиха не само военнослужещи от Сухопътните войски, а и техни колеги от другите видове Въоръжени сили, които формираха съответно военновъздушен и военноморски елемент. Обучаваните от флота действаха успоредно с колегите си от София, но в учебните зали на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. Във Военната академия работиха офицерите от СВ и ВВС.
Най-важният елемент е планирането на самото учение, каза заместник-деканът на факултет „Командно-щабен“ полковник доцент д-р Румен Пенчев, който е директор на „Зима – 2015“. Поставена е задача от старшото командване, щабът на бригадата е събран, сформирана е група за оперативно планиране и всички работят по планиране на евентуални предстоящи бойни действия на бригадата, обясни той.
Обучаваните извършваха анализ на мисията, след което предложиха варианти за действие, а командирът реши кой вариант да избере.
По думите на полковник Пенчев, по време учението слушателите добиват навици и умения за работа в щаб. Два докторантски екипа пък правят проучвания по време на проявата, свързани с техните дисертации.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани