Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Признателна България, събрана в предмети и картини за Вазов

[post-views]

С изложбата „Обичаният Вазов“ в столичната галерия „Средец“ започва националното честване на 165-годишнината от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов.
За откриването министърът на културата Вежди Рашидов беше поканил свои колеги от кабинета. Сред организаторите са Министерството на културата, къщата музей „Иван Вазов“ и галерията „Средец“.
Според инициатора на събитието Мирела Иванова и главен уредник на Къща музей „Иван Вазов“ в София – „Вазов още приживе се превръща в своеобразен обществен мит, духовна институция, паметник на високата словесност, съизмерим единствено с могъщото, средищно и неотменимо присъствие на Балкана в географския пейзаж на България. Препрочитайки Вазов, да открием себе си, високото и ниското у себе си, хъшовете и чичовците едновременно, проекциите на националната си съдба, провидени от любовната несвяст на поета към България…“
В експозицията „Обичаният Вазов“ са включени над 30 творби, дело на именити български майстори, подарени на писателя за двата му юбилея – през 1895 и 1920 г. Сред произведенията са две платна на Мърквичка – картината „Македонка“, подарък от дружество „Чех“, и портретът „Старец“, личен дар от художника. Тук също е първият портрет на Вазов, рисуван от Антон Митов през 1895 г.

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани