Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Епизодични сблъсъци застрашават примирието в Източна Украйна

[post-views]

Епизодичните сблъсъци в Източна Украйна продължават независимо от влязлото в сила примирие. Украинската армия съобщи, че за последните 24 часа е загубила 4-ма войници.
Съобщенията за тежки боеве идват от град Луганск и Дебалцево. Боеве се водят и в околностите на черноморския град Мариупол. Франция и Германия, които са основният двигател на последното примирие, призоваха локалните инциденти да бъдат прекратени колкото се може по-бързо. Официален коментар за ситуацията в Източна Украйна от страната на Русия все още няма.
Като цяло двете страни се придържат към примирието, което влезе в сила точно в 00:00 часа на 15 февруари, съобщиха мирните наблюдатели на ОССЕ. Те се оплакват, че не получават достъп до конфликтните зони, особено в района на град Дебалцево. Градът, през който минава ключов железопътен път и магистрала, беше арена на ожесточени сблъсъци преди обявяването на примирието.
През деня трябваше да започне и изтеглянето на тежка военна техника от бойното поле.Украинското командване посочи, че докато проруските сепаратисти продължават да атакуват позиции на армията няма да изтеглят военната техника от региона. В същото време влязоха в сила новите санкции на ЕС срещу Русия. Брюксел увеличи с 19 имена списъка на хора със забрана за пътуване и замразени авоари. Сред санкционираните са двама руски заместник -министри на отбраната, депутат и естрадната звезда от годините на СССР Йосиф Кобзон.

Най-ново

Единична публикация

Избрани