Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи обвинения след атаките в Копенхаген

[post-views]

Датската полиция повдигна обвинения на двама души, задържани като съучастници на атентатора от Копенхаген – Омар Абдел Хамид ал Хюсеин. При извършените от него нападения в културен център и синагога бяха убити двама души и ранени петима полицаи.
Арестуваните са обвинени, че са подпомогнали 22 годишния нападател с оръжия и съвети. От полицията не разпространиха повече подробности.
Нападенията в датската столица шокираха цялата страна и бяха осъдени от международната общност. Те бяха сравнени с терористичните атаки в Париж през януари, при които загинаха 17 души.
Датските медии коментират, че нападателят от Копенхаген има богато криминално минало, а малко преди да извърши атаките е бил пуснат от затвора. Той е излежавал ефективна присъда за нападение с нож.
Драматичните събития в датската столица се разиграха през уикенда. Първото нападение срещу културния център започна в късния следобед в събота. Няколко часа по-късно атентаторът атакува синагога в града и напуска местопрестъплението с кола. В ранните часове на неделя полицията го откри и след престрелка Омар Абдел Хамид ал Хюсеин бе прострелян смъртоносно.
ЕК започна работата си през деня със свалени на половина знамена в памет на жертвите от терористичните нападения.

Най-ново

Единична публикация

Избрани