Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Еврогрупата даде ултиматум на Гърция за спасителната програма

[post-views]

Гърция има пет дни да поиска удължаване на сега действащата спасителна програма за страната, ако иска да остане в еврозоната. Ултиматумът дойде от Брюксел след поредния провал в преговорите между Атина и европейските й партньори за престуктуриране на гръцкия външен дълг.
Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, който е против удължаване на програмата, е уверен, че все още не е късно да се намери компромис. Той заяви, че няма съмнение, че в рамките на 48 часа Европа ще се обедини и ще намери необходимата формулировка, за да започне реална работа, необходима за намирането на обща основа, върху която да бъде изграден новия договор между Гърция и Европа.
От своя страна, председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум е категоричен, че Гърция трябва да удължи спасителната си програма.Той допълни, че има възможност да се прояви гъвкавост за условията за отпускане на спасителна помощ, но Гърция трябва да се придържа към бюджетната дисциплина и да продължи с икономическите реформи.
Новото крайно ляво правителство в Гърция дойде на власт с обещания да отхвърли спасителната помощ на страната и да отмени водената политика на икономии.
Гръцките стокови борси и пазари реагираха негативно на поредния провал в преговорите, които могат да доведат южната ни съседка до фалит и излизане на еврозоната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани