Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Филмът „Дякон Левски” – вече на големия екран

[post-views]

В навечерието на 142-рата годишнина от обесването на Васил Левски на голям екран ще видим нов прочит на живота и делата на Апостола. Филмът „Дякон Левски” се снима в продължение на 2 години, а крайният резултат от лентата е малко повече от 3 часа. Режисьорът Максим Генчев ни повежда през живота му като през житие на светец – от детството, през любовта, борбата и до бесилото.
Каузата е да си припомним, че сме българи, да си припомним кой е Левски, защото забравихме да се гордеем”, заявява актьорът Веселин Плачков и допълва, че се радва, дори на хората, които не го харесват в тази роля, защото те имат някаква визия за Левски, уважават го. Според него най-страшно ще бъде, ако хората не се интересуват от това дали припокрива образа на Левски, затото това означава, че тях не ги е грижа за Апостола.
Лентата представя историята на Левски такава, каквато никой досега не я е разказвал. Голямата любов, саможертвата, себеотрицанието, провиждането в бъдещето на България и безпределната вярност към народа са стъпала не към бесилото, а към свободата и безсмъртието.
Филмът тръгва на своеобразно турне из България заради многобройните зрителите без достъп до киносалони. Така „Дякон Левски” ще достигне до онези най-затънтените кътчета на родината, до които преди повече от 150 години е достигал само Апостола.

Най-ново

Единична публикация

Избрани